Česko nedokáže využít konjunktury. Zemi brzdí nedostatek pracovníků, soudí Špicar

Radek Špicar v pořadu Byznys ČT24 (zdroj: ČT24)

Čtyři hlavní rizika pro silně rozběhnuté české hospodářství vidí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. Pokud se budou „naplňovat“ zvlášt, nebude to tolik vadit, horší by však byl jejich souběh. V pořadu Byznys ČT24 zmínil Špicar především nedostatek pracovních sil, který je stropem ve využití současné konjunktury.

Na dalším místě uvedl Špicar růst platů, který může být ve střednědobém období problémem, pokud nebude kryt produktivitou práce. Možná rizika pak doplňuje dopad rostoucích úrokových sazeb pro střední a malé podniky a sílící koruna, která bude nadále posilovat. 

Za hlavní brzdu dobrého rozvoje hospodářství považuje nedostatek kvalifikovaných pracovních sil také hlavní analytička Hospodářské komory ČR Karina Kubelková. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš v této souvislosti uvedl, že nedostatek kvalifikovaných pracovníků je dlouhodobý. Větší problém podle něj nyní představuje nedostatek nízkopříjmových pomocných pracovníků ve výrobě. Růst jejich mezd pak může stále více zasahovat firmy, které jsou na levné práci postaveny. 

V pátek bude zveřejněn první odhad vývoje české ekonomiky za loňský rok. Ke konci roku nabírala výrazné tempo, ve třetím čtvrtletí vykázala meziroční vzestup o pět procent .

Vývoj HDP
Zdroj: ČT24

Průmyslová produkce se v roce 2017 zvýšila zhruba o 6 procent. Mezi hlavní tahouny v prosinci patřily výroba motorových vozidel či produkce elektrických zařízení. 

„Prosincová data potvrdila, že průmysl je v dobré ekonomické kondici. Tu jsme pozorovali v průběhu celého roku 2017. Očekáváme, že průmyslová produkce poroste i v prvním čtvrtletí 2018, i když ne tak rychle jako vloni,“ uvedl ředitel sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohuslav Čížek.

To podle něj potvrzují i hodnoty nových zakázek, které podle Českého statistického úřadu meziročně v prosinci vzrostly o 6,8 procenta. Stejný závěr vyplývá také ze šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky mezi podniky.

„Podle našeho šetření, které jsme mezi podniky provedli spolu s ČNB v posledním kvartále 2017, by v první polovině roku 2018 měly zakázky i investice dále růst. Firmy jsou však ve svých výhledech pro tento rok již opatrnější. V úvahu totiž musí vzít například i posilování kurzu koruny a úrokových sazeb, růst cen materiálu a surovin. Naráží také na nedostatek kvalifikované pracovní síly, což má vliv i na zvyšování mzdy,“ dodal Čížek.

Špicar zároveň věří, že rovněž letos bude pokračovat silný vývozní výkon české ekonomiky. Podotkl, že český export už představuje jedno procento celosvětového exportu.

Ekonom Bureš očekává silný vývoj mnoha sektorů českého národního hospodářství také letos. Odhaduje růst 3,6 či 3,7 procenta. 

  • Česká národní banka
    rok 2018 – 3,6 procenta
    rok 2019 – 3,2 procenta
  • Ministerstvo financí
    rok 2018 – 3,4 procenta
    rok 2019 – 2,6 procenta
  • Česká bankovní asociace
    rok 2018 – 3,3 procenta
    rok 2019 – 2,9 procenta