Alzu dostihla pokuta z loňských Vánoc. Za to, že měla v Praze otevřeno, musí zaplatit 230 tisíc

Největší tuzemský e-shop Alza.cz musí zaplatit pokutu 230 tisíc korun. Podle České obchodní inspekce porušila firma zákon, když loni o druhém vánočním svátku otevřela kamennou provozovnu v Praze. Informaci ČT potvrdil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Rozhodnutí je podle něj pravomocné.

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až milion korun, v případě opakovaného porušení zákazů až pět milionů. Inspekce s e-shopem vedla správní řízení.

„Stojíme si za tím, že otevřením našeho centrálního showroomu v Praze-Holešovicích ve státní svátek 26. prosince neporušujeme zákon,“ uvedl už dříve pro ČTK ředitel marketingu Alza.cz Karel Kučera.

Inspekce: Výdej je prodej

Podle Fröhlicha je ale i výdej součástí prodeje. „Protože bez výdeje by asi nic neprodali, kdyby šlo jenom o objednávku, tak když si někdo něco objedná, tak tím prodej není dokončen. Někdo to musí také zaplatit a vyzvednout, případně doručit,“ řekl loni v prosinci ČTK mluvčí.

Dodal, že pokud z toho něco probíhá v prostorách nad 200 metrů čtverečních, tak je to prodej, a tím pádem podle ČOI porušení zákona. Alza.cz navíc sama na webových stránkách označuje své velké provozovny jako prodejny, poznamenal tehdy.

  • Podle zákona z roku 2016 musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. 
  • Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.