TÉMA

Alza

Prodejci očekávají nápor zákazníků s nevhodnými dárky. Někteří to chtějí lidem zjednodušit

Obchodníci v Česku očekávají od pondělka nápor zákazníků, kteří vyrazí na povánoční slevy, ale také vracet nevhodné dárky. I na druhý svátek vánoční byly totiž uzavřené obchody s rozlohou nad 200 metrů čtverečních kromě lékáren či čerpacích stanic. V případě nákupů on-line mají lidé na vrácení zboží ze zákona až dva týdny. Někteří obchodníci ale lhůtu prodloužili, dokonce i ti v kamenných prodejnách.
27. 12. 2021|

Málo spotřebičů, elektroniky i hraček před Vánoci. Obchodníci se potýkají s nedostatkem čipů i drahou dopravou

Zúžený výběr vánočních dárků už v listopadu trápí některé obchodníky. Nejvíc se nedostatek týká domácích spotřebičů, elektroniky, hraček nebo hudebních nástrojů. Podle mluvčí společnosti Datart Evy Kočicové je například myček na nádobí letos o čtyřicet procent méně než minulý rok. Podle obchodníků za to může kapacita dopravy i nedostatek čipů, které se do těchto produktů používají.
20. 11. 2021|

Zablokování Suezu se dotklo i firem v Česku. V kontejnerech zůstal čaj, elektronika nebo nábytek

Nehoda nákladní lodi Ever Given, která téměř týden blokovala provoz v Suezském průplavu, se dotkla i českých firem. Část z nich touto trasou dováží zboží a jeho zpožděné dodávky mohou ovlivnit další výrobu a prodej v tuzemsku.
29. 3. 2021|

Oblečení i elektronika. Lidé vrátili e-shopům tisíce vánočních dárků

Tisíce nevhodných vánočních dárků vrátili lidé v první polovině ledna e-shopům. Nechtěné dárky přijímaly během prvních dvou týdnů v lednu. Nejčastěji šlo o oblečení a elektroniku.
18. 1. 2018|

Alza navzdory první pokutě znovu o Vánocích otevře. Tentokrát jí hrozí až pět milionů

Největší tuzemský e-shop Alza.cz se chystá i letos na druhý svátek vánoční otevřít většinu svých kamenných provozoven, přestože podle České obchodní inspekce může jít v některých případech o porušení zákona. Společnost s takovým výkladem ale podle své mluvčí nesouhlasí. Za stejné jednání z loňského roku přitom Alza dostala v těchto dnech pokutu 230 tisíc korun. Za opakové porušení hrozí sankce až 5 milionů.
19. 12. 2017|

Alzu dostihla pokuta z loňských Vánoc. Za to, že měla v Praze otevřeno, musí zaplatit 230 tisíc

Největší tuzemský e-shop Alza.cz musí zaplatit pokutu 230 tisíc korun. Podle České obchodní inspekce porušila firma zákon, když loni o druhém vánočním svátku otevřela kamennou provozovnu v Praze. Informaci ČT potvrdil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Rozhodnutí je podle něj pravomocné.
18. 12. 2017|