Měl by se Gazprom bát zkapalněného plynu?

Moskva - Rusko má problémy s prodejem svého plynu v Evropě. Lidé si tu totiž hledají levnější alternativy, které jim nabízí například zkapalněný zemní plyn. Největší ruská plynová společnost Gazprom ale nechce o snižování cen ani slyšet. Na plynařském fóru v Moskvě se jí zastal i ruský prezident Vladimir Putin.

Gazprom už více než měsíc čelí tvrdé kritice. Loni hodnota největšího těžaře plynu na světě přezdívaného také jako zlaté vejce Ruska klesla o dvě třetiny a je nižší než 100 miliard dolarů. Také na ruského giganta tak dolehla finanční krize v Evropě. Ovšem s cenami plynu hýbat nehodlá.

Vladimir Putin, ruský prezident

„Význam plynu na světovém trhu roste. Tím roste tlak na země, které ho vyváží. Snížíme-li cenu plynu, sníží se i objem investic a výstavba nových projektů. To by zabraňovalo růstu světové ekonomiky.“

Podle analytiků může ale nekompromisní cenová politika Ruska poškodit budoucnost celé společnosti. Hodně jeho klientů totiž přechází na levnější zkapalněný zemní plyn od konkurence. Ten je totiž za lepší cenu. 

„Současné ekonomické výsledky Gazpromu jsou nejhorší za poslední období jeho existence a je to způsobeno tím, že zájem o ruský plyn kvůli vysokým cenám klesá. Do budoucna to znamená, že pokud se neudá plyn na dalších trzích mimo Evropu, Gazprom nečeká žádná ekonomická budoucnost a propad tržeb bude pokračovat dál,“ vysvětluje poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík. 

Osud ruského plynu (zdroj: ČT24)

Ruský gigant zatím stále sází na dlouhodobé kontrakty, které s ním uzavřely například český RWE nebo německý E.ON. Ty jsou postavené na doložce take or pay. To znamená, že každý odběratel je zavázán odebrat předem dohodnutý objem plynu. Když to nesplní, zbytek doplatí i bez toho, aniž by plyn spotřeboval.