Jedna z největších španělských bank přestěhuje sídlo z Katalánska. Další to zvažují

Pátá největší španělská banka Banco Sabadell se rozhodla přesunout své oficiální sídlo z Katalánska do provincie Alicante. Oznámila to mluvčí společnosti. O podobném kroku nyní uvažuje rovněž větší konkurent Caixabank. Banco Sabadell a Caixabank jsou největšími bankami sídlícími v Katalánsku, které se nyní chystá vyhlásit nezávislost na Španělsku.

Vedení společnosti Banco Sabadell se na čtvrtečním mimořádném zasedání dohodlo, že domovská adresa banky bude přesunuta do Alicante, ale její fyzické ústředí včetně zaměstnanců zůstane v Katalánsku.

Banky sídlící v Katalánsku se obávají zejména toho, že by se v případě vyhlášení nezávislosti mohly ocitnout mimo eurozónu a ztratit přístup k financování ze strany Evropské centrální banky (ECB), napsala agentura AFP.

Caixabank bude podle agentury Reuters o možném přesunu oficiálního sídla mimo Katalánsko jednat v pátek. Na katalánském bankovním sektoru se podílí zhruba polovinou a z hlediska tržní hodnoty je největším podnikem v tomto regionu.

Španělsko prý schválí dekret zjednodušující přesuny sídel

Španělská vláda podle zdrojů agentury Reuters v pátek schválí dekret, jenž přesuny oficiálních sídel podniků z Katalánska usnadní. Tento vývoj by mohl mít negativní dopad na finanční situaci Katalánska.

Chystaný dekret centrální vlády je údajně ušit na míru právě pro firmu Caixabank, které má umožnit přesunout domovskou adresu bez svolání valné hromady akcionářů, již pro takovýto krok vyžadují stanovy. „Vláda pracuje na změně zákona, aby již nebylo zapotřebí svolání valné hromady, které by zbrzdilo změnu oficiálního sídla v případě mimořádných okolností,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Caixabank je podle zdrojů listu Financial Times znepokojena tím, že vyhlášení nezávislosti, které by mohlo přijít už příští týden, vyvolá zásah centrální španělské vlády, destabilizuje region a město. „Peníze a strach nejdou dohromady,“ řekl listu zdroj, který je informován o situaci v bance.

Rozhodnutí Caixabank opustit Barcelonu by mohlo znamenat pro Katalánsko šok. Banka a nadace Caixa, která ji kontroluje, mají v regionu mimořádnou silnou ekonomickou a finanční pozici. Jsou i důležitým sponzorem kulturních a sociálních programů.

Pro odchod z Katalánska se již tento týden rozhodly dva menší podniky obchodující na burze, biotechnologická firma Oryzon Genomics a telekomunikační společnost Eurona Wireless Telecom. Oba podniky nicméně odmítly sdělit, zda jejich krok souvisí s nedělním referendem o nezávislosti regionu.

Řada španělských i zahraničních podniků tento týden vyjádřila ohledně vývoje v Katalánsku obavy. „Jako obchodník, Španěl i člověk jsem velmi znepokojen a vystrašen tím, co se děje,“ prohlásil Juan Roig, předseda správní rady největšího španělského maloobchodního prodejce potravin Mercadona.

Vlivná katalánská podnikatelská skupina Cercle d'Economia ve středu kvůli vyhlídkám na vyhlášení nezávislosti Katalánska na Španělsku vyjádřila mimořádné znepokojení a vyzvala představitele obou stran k rozhovorům.