ECB nakoupí kryté dluhopisy řecké banky. Bude to poprvé od vypuknutí tamní dluhové krize

Evropská investiční banka (EIB) investuje 350 milionů eur (9,1 miliardy korun) do krytých dluhopisů, které příští měsíc vydá řecká banka Piraeus Bank. Chce tak podpořit poskytování úvěrů drobným podnikatelům v Řecku. Bude to poprvé od vypuknutí dluhové krize v Řecku v roce 2010, kdy mezinárodní finanční instituce investuje do krytých dluhopisů vydaných řeckou bankou, uvedla agentura Reuters.

Piraeus Bank je největší bankou v Řecku podle majetku. Banka plánuje vydat pětileté dluhopisy za 500 milionů eur. „Transakce je demonstrací obnovení podpory firem v celé zemi, které se snaží o expanzi,“ uvedl prezident EIB Werner Hoyer. Peníze mají umožnit firmám z oblasti turistiky, zpracovatelského sektoru a služeb vytvářet pracovní místa v zemi.

Malé podniky jsou páteří řecké ekonomiky, která začala oživovat z mnohaleté hluboké recese. Snížila hrubý domácí produkt země o čtvrtinu a způsobila růst nezaměstnanosti na rekordní maxima. Míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí činila 21,1 procenta, což byl nejvyšší údaj v eurozóně.

EIB věří, že nabídka dluhopisů pomůže Piraeus Bank rozšířit její finanční zdroje a zvýšit kapacitu pro poskytování půjček. Vysílá také signál důvěry.