Akcionáři PSA schválili financování části koupě Opelu

Akcionáři francouzské automobilky PSA Group schválili na valné hromadě vydání cenných papírů, které zčásti zajistí financování koupě automobilky Opel od americké skupiny General Motors. Šéf PSA Carlos Tavares akcionáře upozornil, že kupované evropské aktivity GM letos zřejmě zůstanou ve ztrátě.

PSA se v březnu dohodla s GM na koupi její evropské divize za 2,2 miliardy eur (zhruba 59 miliard korun). Stane se tím dvojkou na evropském automobilovém trhu. Tavares akcionářům zdůraznil, že spojením vzniká po německé skupině Volkswagen „nový evropský šampion“.

„Za řízení General Motors se podařilo dosáhnout (u Opelu) některých dobrých věcí. Musíme ale vědět, že ztráty zde jsou a letos zřejmě budou znovu,“ řekl Tavares podle agentury Reuters.

Valná hromada schválila vydání opčních listů na akcie PSA v hodnotě 670 milionů eur, jimiž firma zaplatí část kupní ceny. Tyto cenné papíry se přemění na akcie PSA nejdříve do pěti let, což bude pro americký podnik finanční pobídkou, aby pokračoval ve spolupráci s Opelem, uvedlo vedení PSA.

Spojená společnost chce vyrábět přes pět milionů aut ročně. Spojením vzniká skupina se zhruba 16procentním podílem na evropském automobilovém trhu. Podnik vystřídá na pozici druhé největší evropské automobilky francouzského výrobce Renault a dostane se za Volkswagen, který má na evropském trhu podíl 24 procent.

PSA v České republice provozuje společně s japonskou společností Toyota kolínskou automobilku TPCA. Tento podnik loni vyrobil přes 220 tisíc vozů.