Podnikatelé více věří české ekonomice, důvěra spotřebitelů klesla

Důvěra v českou ekonomiku je v dubnu o 0,8 bodu vyšší než v březnu. Důvěra tak po dvou měsících poklesu vzrostla a dosáhla 97,4 bodu. Oznámil to Český statistický úřad. Optimističtější jsou ovšem jen podnikatelé, jejich očekávání stouplo o bod. Naopak u spotřebitelů důvěra mírně klesla.

Důvěra spotřebitelů meziměsíčně klesla o 0,3 bodu na 108,4 bodu, meziročně naopak mírně vzrostla. Podle konjukturálního průzkumu ČSÚ se lidé méně bojí zvyšování cen a současně se jim chce méně spořit. „Obavy respondentů ze zvýšení nezaměstnanosti byly dle dubnového průzkumu stejné jako minulý měsíc,“ upozornili statistici.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler ale považuje výsledek průzkumu ČSÚ mezi spotřebiteli spíše za optimistický. Jde podle něj o výsledek příznivého vývoje na trhu práce, což společně s rostoucími mzdami zlepšuje finanční situaci domácností a jejich důvěru v budoucí ekonomický vývoj. „Spotřebitelé jsou stále pozitivně naladěni, patrně je to tím, že příznivý vývoj na trhu práce převažuje nad růstem inflace,“ poznamenal.

U podnikatelů důvěra v ekonomiku meziměsíčně vzrostla na 95,1 bodu a rostla i ve srovnání s dubnem 2016. Neplatí to však pro všechny obory. Pokračuje pokles očekávání podnikatelů v oblasti průmyslu, která je nyní na 93,7 bodu. „Z odpovědí podnikatelů vyplývá, že očekávání tempa růstu výrobní činnosti v příštích třech měsících jsou spíše nižší, naopak očekávání vývoje zaměstnanosti v nejbližší budoucnosti jsou vyšší,“ uvedl ČSÚ.

Za překvapivý označil vývoj u podnikatelů průmyslu hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. „Důvěra klesla pátý měsíc v řadě navzdory tomu, že české ekonomice se daří a navzdory tomu, že na našich exportních trzích v eurozóně je hlášená velmi dobrá průmyslová aktivita,“ poukázal.

Ve stavebnictví se celková důvěra zvýšila o bod na 79,1 bodu, v obchodu indikátor důvěry klesl o 4,5 bodu na 100,1, ve službách byl vyšší o 3,1 bodu a činil 97,7 bodu. 

Celkově důvěra v ekonomiku od začátku roku klesá, dubnové meziměsíční zlepšení je od ledna první, stále však očekávání zůstává 1,7 bodu pod úrovní počátku roku. Oproti loňskému dubnu je však o 1,8 bodu vyšší. Podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy je i přes pokles v prvních měsících roku důvěra v ekonomiku „nadále na solidní úrovni“. „Za příznivý rovněž nelze označit fakt, že meziročně je důvěra nižší jak v průmyslu, tak ve stavebnictví,“ podotkl však.