V kauze Rohlik.cz policie vyhostila již 74 cizinců, jejich víza k práci nestačí

Pražští policisté vydali rozhodnutí o vyhoštění z České republiky 74 lidem, které ve čtvrtek zadržela cizinecká policie v pražském skladu e-shopu Rohlik.cz. Jednoho z nich stíhají ve zkráceném řízení pro padělání dokladů. S dalšími 11 osobami bylo správní řízení o vyhoštění zahájeno. Řekl to policejní mluvčí Tomáš Hulan. Zadržení pracovníci podle něj měli vydané vízum pro jinou zemi než ČR.

„Vydaná správní rozhodnutí obsahují jednak lhůtu, do kdy tyto osoby musí opustit Českou republiku, a také je zde stanovena doba, po kterou tyto osoby nesmí přicestovat nejen do České republiky, ale do všech zemí Evropské unie,“ řekl Hulan.

V průměru je doba stanovená pro vycestování 30 dní, zákaz vstupu do EU pak na jeden rok. Policisté upozornili, že byli vůči vyhoštěným „poměrně benevolentní“ protože zákaz cestování do EU mohli stanovit až na pět let. „Podstatné například bylo, že všichni zajištění se takovéhoto protiprávního jednání dopustili poprvé a měli u sebe při kontrole potřebné doklady,“ vysvětlil policejní mluvčí.

Policisté zadrželi agenturní pracovníky ve skladu Rohlik.cz v Praze 6. Pracovníci měli dlouhodobé vízum, které jim umožňovalo pohybovat se po zemích Evropské unie po dobu tří měsíců, například jako turisté. Na základě tohoto víza ale v Česku pracovat nemohou. 

Ztráty v desítkách milionů korun

Majitel obchodu Tomáš Čupr zákrok kritizuje, policisté podle něj v podobných případech postupují nekonzistentně. V tiskové zprávě uvedl, že policisté při některých zákrocích pracovníky odvezou na stanici a případně vyhostí, a v dalších případech je nechají být. Čupr ale přiznal, že pracovníci e-shopu měli polská víza. 

Ztráty počítáme v desítkách milionů korun, protože od čtvrtka vyřizujeme o tisíce objednávek denně méně než ve standardním režimu.
Tomáš Čupr
majitel obchodu Rohlik.cz

Čupr napsal, že stát volí represivní opatření místo toho, „aby zaměstnávání cizinců na pozicích, o které Češi nestojí nebo jich není dostatek, zjednodušil“. Zaměstnanci se podle něj proti vyhoštění odvolají.

Policie naopak uvedla, že někteří vyhoštění se už práva na odvolání vzdali. Odmítla také kritiku zásahu a uvedla, že postupuje ve všech případech stejně. Podobné kontroly prý provádí dvakrát až třikrát týdně.

Ve společnosti Rohlik.cz policisté zasahovali již dříve. Loni v červenci tam při kontrole také odhalili 24 zaměstnanců z Ukrajiny, kteří neměli povolení k zaměstnání. Firma se tehdy bránila, že šlo o agenturní zaměstnance. Agentura tvrdila, že Ukrajinci v Česku pracovali legálně, to ale policie nepotvrdila a všech 24 lidí vyhostila.

  • E-shop v loňském roce zvýšil obrat meziročně třikrát na 960 milionů korun. Letos očekává tržby minimálně dvě miliardy korun.
  • Firma je dostupná pro 2,5 milionu obyvatel, on-line supermarket obsluhuje zejména zákazníky v Praze a Brně, ale také v dalších pěti krajských městech.
  • Šéf firmy Tomáš Čupr je také zakladatelem webů DameJidlo.cz a Slevomat.