Účtenky z elektronických pokladen zaplavily i stánky farmářských trhů

Události ČT: EET dorazila i na farmářské trhy (zdroj: ČT24)

S prvním březnovým víkendem vyzkoušela řada trhovců a stánkařů poprvé ostrý provoz v režimu elektronické evidence tržeb. Na mnoha místech totiž farmářské trhy nabízejí zboží zákazníkům o víkendech a povinná EET pro podnikatele ve druhé vlně platí už od začátku března. Týká se maloobchodu, velkoobchodu i provozovatelů e-shopů. Někteří drobní prodejci a stánkaři se kvůli evidenci rozhodli zůstat doma.

„Měli jsme jinou pokladnu, museli jsme všechno koupit znova,“ říká prodejce čerstvých ryb z Dobříše Martin Kšansa. Někteří trhovci si pak stěžují na zdržení při vydávání účtenek. Organizátor farmářských trhů v Praze-Dejvicích Pavel Šťastný si postěžoval, že někteří prodejci nedorazili. „Třeba nejlepší pekař, protože pro něj to je už takové zatížení, že do toho nešel,“ říká.

Ministr zemědělství Marian Jurečka požadoval pro farmářské trhy výjimku z EET. Důvodem mu byla obava, že pro některé drobné zemědělce bude elektronická evidence likvidační. S novelou zákona ale narazil u ministra financí Andreje Babiše. Podle něj si měl Jurečka na úpravy vzpomenout dříve.

Nově dostali účtenku i výletníci na Stezce korunami stromů a podle pokladní zcela bez potíží. Před prvním březnovým víkendem zahrnuli organizátory otázkami ohledně EET třeba stánkaři na Matějské pouti. Podle provozovatele Václava Kočky v sobotu také někteří nedorazili.