Minimální mzda ještě nevychladla a levice tlačí na další zvýšení

Další možný růst minimální mzdy rozděluje koalici (zdroj: ČT24)

Od začátku ledna se sice zvedla minimální mzda o 1100 korun na 11 tisíc měsíčně, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) však tlačí na další růst – nejméně o dalších 500 korun. Tak, aby se více vyplatilo pracovat, než žít se sociálními dávkami. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) jakékoliv zvyšování odmítá.

Spory kvůli minimální mzdě opět rozdmýchávají napětí v koalici. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce navrhnout navýšení z jedenácti tisíc minimálně o pět set korun. „Tak, aby zvýšení mělo opravdu smysl,“ řekla ministryně.

Nakonec však může být návrh ministerstva práce ještě ambicióznější. Chce totiž, aby minimální mzda v příštím roce vzrostla na 40 procent té průměrné. „Zvětšuje se rozdíl mezi tím, když jde člověk pracovat za minimální mzdu, a mezi tím, když zůstává na sociálních dávkách,“ podotkla Marksová.

Její úřad předpokládá, že průměrná mzda, která se loni vyšplhala k 27 600 korunám, letos dosáhne 28 850 korun. Odhad na příští rok počítá s více než 30 tisíci. Pokud by tedy průměrná mzda rostla rychle, může zaznít z resortu práce a sociálních věcí návrh až na tisícikorunový skok.

Co se odvíjí od minimální mzdy
Zdroj: ČT24

Ministr financí Andrej Babiš nehodlá přidat ani korunu. Oponuje, že firmy by měly zvyšovat platy podle svých možností. „Nechal bych to skutečně už na nich. Navyšovali jsme minimální mzdu třikrát a myslím, že už to stačilo. Jsou některé profese, kde to může mít negativní dopad,“ řekl Babiš. 

Svaz průmyslu a dopravy se obává, zda by vyšší mzdy zvládly například textilní a oděvní firmy, bezpečnostní agentury nebo některé zemědělské obory. „Bude to dopadat na nejvíce ohrožené skupiny, tedy na lidi s nejnižší kvalifikací,“ míní Zbyněk Stanjura  z ODS.

Vývoj minimální mzdy
Zdroj: ČT24

Naopak levicová opozice další rychlé zvyšování minimální mzdy podporuje. Argumentuje mimo jiné tím, že i přes letošní zvýšení stále patří český nejnižší příjem v Evropské unii mezi ty podprůměrné. Je stále nižší než na Slovensku nebo v Polsku.

Lidovci, kteří můžou mít při konečném hlasování vlády klíčové slovo, mírné zvýšení minimální mzdy podporují. Jejich místopředseda Jan Bartošek připustil, že by mohla vzrůst o 400 až 600 korun.

  • Minimální mzda je nejnižší možná mzda, kterou je povinen zaměstnavatel v podnikatelské sféře poskytovat zaměstnanci za práci.
  • O růstu minimální mzdy rozhoduje vláda. 1. ledna 2016 vzrostla o 700 korun na 9900 korun. Letos v lednu se vyšplhala na 11 tisíc.