Změny v EET podle premiéra ve sněmovně nejspíš neprojdou

Přes návrhy změn v elektronické evidenci tržeb (EET), které projednává Poslanecká sněmovna, by se měli podnikatelé na její zavedení připravovat podle aktuálně platného zákona. Norma jasně uvádí, koho se evidence tržeb týká. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize to uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr financí Andrej Babiš sice navrhl některé změny, stejně jako vládní lidovci, podle premiéra ale zřejmě nebudou schváleny, což by prý byla ta nejlepší varianta.

Sobotka upozornil, že má evidence tržeb mimo jiné sloužit k narovnání podnikatelského prostředí a ověření účetnictví firem. „A až se ověří, je možné o změnách diskutovat. Jinak to otevírá cestu k šedé ekonomice,“ prohlásil premiér.

Elektronická evidence tržeb teď postupně nabíhá pro jednotlivé obory: od prosince platí pro hotely a restaurace. Krátce před spuštěním první vlny ale ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhl, aby se EET nevztahovala na podnikatele, kteří mají daň stanovenou paušální částkou a jejichž příjmy v předchozích třech letech nepřekročily 250 tisíc korun ročně. Druhou změnou je vynětí e-shopů v případech, kde zákazník platí kartou přes internet a transakce se odehraje bez osobní účasti.

Další výjimky pak z EET navrhují i vládní lidovci. Opoziční ODS a TOP 09 pak rovnou chtějí zákon o evidenci tržeb zrušit

Navrhované změny v EET
Zdroj: ČT24

Poslanci se ke schvalování změn dostanou až v lednu

Změny EET obsahuje vládní daňový balík, který především zvyšuje daňové slevy na děti. Sněmovna by o něm měla jednat na počátku ledna v posledním čtení, na prosincové schůzi se to kvůli lhůtám nestihlo.

Elektronická evidence tržeb přitom začala platit už 1. prosince pro hotely a restaurace. Po nich mají následovat od března maloobchodní a velkoobchodní firmy a pak budou následovat i další obory podnikání.

Sobotka upozornil, že daňový balík, který obsahuje změny v EET, má naplánovanou účinnost až po spuštění druhé vlny EET. Jenže na podobnou kritiku už dříve reagoval Andrej Babiš s tím, že se prý navrhované změny týkají až dalších vln – ne té březnové.

Premiér také v Otázkách upozornil, že změny v elekronické evidenci nezískaly podporu ani ve sněmovním výboru. I to podle Sobotky svědčí o tom, že ve sněmovně není nějaká jasná většina, která by tyto změny schválila. 

Otázky Václava Moravce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Vláda si od zavedení EET slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice ale opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Podle průzkumu Sdružení místních samospráv České republiky kvůli EET zaniklo zhruba 700 menších hospod, většinou bez nabídky teplého jídla.

„Určitě to není dobrá zpráva. Ale mohou tam být i další důvody. Je třeba se podívat, zda EET byl jediný, nebo poslední důvod, jak se vyvíjely tržby, jestli by měly podniky šanci dlouhodobě přežít, i kdyby systém EET nepřišel,“ podotkl k tomu premiér.