Samsung vzdal boj o Galaxy Note 7. Mobil, který může začít hořet, přestane vyrábět

Jihokorejská společnost Samsung Electronics nejprve zastavila prodej všech chytrých telefonů Galaxy Note 7 a následně oznámila, že jeho výrobu zcela ukončí. Majitele tohoto typu telefonu zároveň vyzvala, aby své přístroje vypnuli a přestali používat. U Galaxy Note 7 se totiž objevily případy vznícení telefonu.

Společnost Samsung se nejdřív rozhodla zastavit jak prodej nových kusů Galaxy Note 7, tak výměnu dříve prodaných telefonů Galaxy Note 7 za opravenou verzi. „Spolupracujeme s příslušnými úřady na prošetření nově hlášených případů zahrnujících Galaxy Note 7,“ uvedla firma. „Zákazníci s originálním či vyměněným Galaxy Note 7 by měli tato zařízení vypnout a přestat používat,“ dodala.

Akcie společnosti na toto prohlášení reagovaly výrazným poklesem. Krátce po zahájení obchodování na burze v Soulu si odepisovaly až pět procent na 1,596 milionu wonů (zhruba 35 tisíc korun), což představovalo nejnižší úroveň od konce září. Později část ztrát smazaly a kolem 3:00 ráno středoevropského času vykazovaly pokles o zhruba 3,6 procenta.

Vývoj akcií Samsungu na jihokorejské burze
Zdroj: Reuters

Následně se potvrdily spekulace, že ve firmě Samsung zvažují i možnost, že tento typ telefonu přestanou prodávat nadobro. „Vzhledem k tomu, že bezpečnost našich zákazníků je naší nejvyšší prioritou, rozhodli jsme se zastavit prodej a výrobu Galaxy Note 7,“ uvádí se v prohlášení firmy. Podle agentury Reuters zastavení prodeje a výroby přístroje v ceně 882 dolarů (21 500 korun) by mohlo být jedním z nejnákladnějších selhání bezpečnosti výrobku v historii technologického odvětví.

Podle analytiků zmiňovaných agenturou Reuters může zrušení produkce Galaxy Note 7 Samsung přijít až na 17 miliard dolarů (413,4 miliardy korun), zároveň tím utrpí ostatní výrobky Samsungu v očích spotřebitelů i mobilních operátorů.  

Vývoj akcií Samsungu na jihokorejské burze
Zdroj: Reuters

Přehřívající se baterie, která se může vznítit

Samsung počátkem září oznámil, že kvůli přehřívání baterií a nebezpečí vznícení stahuje 2,5 milionu telefonů Galaxy Note 7 z deseti trhů, včetně jihokorejského a amerického. Zákazníkům nabídl finanční kompenzaci či výměnu za opravenou verzi telefonu, jejíž baterie měly být bezpečné.

Tohle je pro Samsung velmi poškozující a fakt, že nezvládli ani výměnu vadných modelů, to dělá ještě výrazně horší.
Jonathan Roubini
technologický expert

Nyní se však objevily informace o vznícení už vyměněných přístrojů. „Možná to znamená smrt značky Note 7. Kdo ví, jestli ji budou moci vrátit na trh,“ uvedl analytik Edward Snyder ze společnosti Charter Equity Research.

Američtí mobilní operátoři AT&T a T-Mobile US již v neděli večer oznámili, že přestávají prodávat přístroje Note 7 a vyměňovat zákazníkům jejich starší verze za nové.

Telefon Galaxy Note 7 má problémy se samovznícením. Samsung vyzval lidi, aby ho nepoužívali (zdroj: ČT24)

Americká Komise pro bezpečnost spotřebních výrobků (CPSC) označila zastavení prodeje za správné rozhodnutí. „Žádní lidé by neměli být nuceni žít v obavách, že jejich telefon představuje hrozbu pro ně, jejich rodinu či jejich majetek,“ uvedl předseda komise Elliott Kaye. CPSC i jihokorejské úřady stejně jako Samsung vyzývají spotřebitele, aby telefony Galaxy Note 7 přestali používat.

Galaxy Note 7 firma uvedla na trh v srpnu a přístroj měl konkurovat nejnovějšímu iPhonu. Byl dobře přijat kritiky a jeho prvním problémem byl jeho nedostatek kvůli vysokým předběžným objednávkám. Po několika dnech od zahájení prodeje se však začaly objevovat na sociálních sítích obrázky ohořelých přístrojů, což byl první náznak toho, že je s přístrojem něco v nepořádku.