Propuštění horníci mají dostat méně, než se původně uvažovalo

Výše navrhované kompenzace pro propuštěné havíře, kteří pracují na povrchu, má být nižší, než se původně uvažovalo. Měsíčně jim má být vyplaceno 5300 korun namísto uvažovaných 7000 korun, potvrdil mluvčí ministerstva průmyslu (MPO) František Kotrba. Výplata kompenzací by se týkala mimo jiné pracovníků hnědouhelného dolu ČSA, zaměstnanců uranových dolů v Dolní Rožínce nebo firmy Slezská důlní díla, která se v minulosti vydělila z OKD. Horníci propuštění z OKD dostanou vyšší částky.

Z podkladů pro středeční jednání vlády, která bude náhrady pro horníky opětovně řešit, vyplývá, že horníci propuštění z hlubinných dolů mají měsíčně dostat osm tisíc korun. Výplata příspěvku má trvat maximálně pět let. Podle návrhu mají do roku 2018 činit celkové náklady na kompenzace asi 200 milionů korun, do roku 2023 pak zhruba 650 milionů korun.

Na konci července ministři rozhodnutí o kompenzacích odložili. Proti se tehdy postavilo hnutí ANO, pro byla naopak ČSSD. Lidovci se k návrhu stavěli rezervovaně. Nyní ale zřejmě došlo k dohodě mezi ČSSD a KDU-ČSL.

V průvodním dopise, kde jsou popsány změny proti původnímu návrhu, totiž MPO uvádí, že nové znění reaguje na dohodu zástupců odborových svazů a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) právě se zástupci KDU-ČSL. Lidovci měli na základě zmíněné úpravy přislíbit podporu při schvalování návrhu nařízení. Příspěvek má být hrazen ze státního rozpočtu, kapitoly MPO prostřednictvím státních podniků Diamo a Palivový kombinát Ústí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Již v květnu vláda schválila příspěvky pro propuštěné zaměstnance černouhelné OKD, která je v úpadku. Zaměstnanci, které OKD propustí a u kterých převažovala práce na povrchu, dostanou 7000 korun za měsíc a ti, u kterých převažovala práce v podzemí, dostanou 8000 korun měsíčně. „Výše restrukturalizačního příspěvku pro propuštěné horníky z OKD se nezmění,“ uvedl Kotrba.

Příspěvek pro horníky z OKD se má vyplácet po omezenou dobu, a to v rozmezí od tří měsíců do maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku zaměstnance. Se stejným časovým rozmezím počítá i návrh, který MPO předkládá vládě nyní.

Aktuální návrh počítá s tím, že by se výplata kompenzací pro horníky týkala například i hnědouhelného dolu ČSA, u něhož loni vláda zachovala limity těžby. Podle provozovatele dolu, firmy Severní energetická, již ovládá miliardář Pavel Tykač, rozhodnutí vlády znamená postupný útlum těžby, který se dotkne víc než tisíce lidí. Kompenzace by se zde podle dřívějších informací mohla týkat asi 1900 lidí.

Podle předkládaného návrhu by se výplata kompenzací týkala mimo jiné také zaměstnanců uranových dolů v Dolní Rožínce, pracovníků báňské záchranné služby, která patří pod černouhelnou OKD, a firmy Slezská důlní díla, jež se v minulosti z OKD vydělila.