Lidé z rizikových profesí se možná dočkají přilepšení k penzi. Od firem

Nejčastěji je v práci ohrožuje hluk, fyzická zátěž, prašné prostředí nebo vibrace. Kvůli náročným podmínkám, ve kterých se pohybují, pak řada z nich odchází dříve do důchodu. Proto mají nižší penzi a právě tu by jim do budoucna mohli kompenzovat zaměstnavatelé. Shodují se na tom zástupci vládní koalice. Návrhy nyní připravuje důchodová komise. Případná změna by se dotkla statisíců pracovníků. Firmy plán neodmítají, ale nechtějí být na něj samy.

Například valcíř děrovacího stroje ve společnosti ArcelorMittal Roman Polcer vyjmenovává rizika své práce takto: popálení, zvedání těžkých věcí, namáhání kloubů.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) má za to, že by se mělo pro vybrané rizikové profese uzákonit zvláštní připojištění ze strany zaměstnavatele. Jako smysluplný návrh to vidí i ministr financí Andrej Babiš (ANO) či vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). 

Předseda Odborné komise pro důchodovou reformu Martin Potůček se domnívá, že hledané řešení se může odehrávat jak v prvním, povinném pilíři, tak v tom třetím, dobrovolném. 

Události: Dočkají se rizikové profese přilepšení k důchodu? (zdroj: ČT24)

Přispívat ano, ale…

Firmy plán neodmítají, musí ale podle nich být systémový a s podílem státu i samotných zaměstnanců. Řada společností už nyní příspívá svým zaměstnancům do doplňkového penzijního spoření (tzv. 3. pilíř). Zaměstnavatelé si však nedovedou představit, že by veškerá nová odpovědnost přešla jen na ně.  

„V prvním pilíři by měl existovat koncept předdůchodů, na kterém by se podílel jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec, tak i stát,“ soudí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy, personální ředitel ArcelorMittal Jan Rafaj. 

Zástupce odborů, předseda ZO OSKOVO Ocelárna Roman Bečica má podobný názor: Těžké profese by měly být zařazeny do nějakého cyklu předčasného odchodu do důchodu.

Důchod1
Zdroj: ČT24

Jasno do konce roku?

O nutnosti řešit situaci je přesvědčena i část opozice. V názoru na to, kdo by měl nést hlavní odpovědnost, se ale liší. Například předseda ODS Petr Fiala se domnívá, že další zatěžování zaměstnavatelů je neschůdná cesta. Poslanec Stanislav Grospič si pak myslí, že zaměstnavatelé by měli tímto příspěvkem ohodnotit cenu svých pracovních sil. 

Jasněji by mělo být koncem roku. To chce důchodová komise představit detaily svých návrhů. Od nich se pak bude odvíjet i případná změna legislativy.

Důchod2
Zdroj: ČT24