Důvěra německých spotřebitelů je nejvýše za posledních 15 let

Spotřebitelská důvěra v Německu se v závěru léta navzdory některým negativním vlivům nečekaně zlepšila. Její ukazatel vystoupil na nejvyšší úroveň za posledních 15 let, ukázaly páteční výsledky měsíčního průzkumu společnosti GfK. Náladu spotřebitelů v největší evropské ekonomice přitom ještě před měsícem negativně ovlivnilo rozhodnutí Britů odejít z Evropské unie. Zároveň vzrostla i důvěra britských spotřebitelů.

„Zdá se, že britské rozhodnutí odejít z EU způsobilo mezi německými spotřebiteli pouze dočasnou nejistotu,“ uvedl ke zprávě pracovník GfK Rolf Bürkl. Index očekávání osobních příjmů vzrostl o více než osm bodů na 58,3 bodu a byl druhý nejvyšší v historii tohoto zjišťování. 

Index nálady německých spotřebitelů pro září stoupl na 10,2 bodu ze srpnové úrovně rovných deseti bodů a dostal se nejvýše od června 2015. Výše byl index GfK, který je založen na průzkumu mezi zhruba 2000 Němci, už jen v říjnu 2001.

Průzkum také ukazuje, že se výrazně zvýšila rovněž ochota k nákupům. Údaje GfK tak naznačují, že největší evropskou ekonomiku budou dál podporovat spotřební výdaje.

Chuť Němců nakupovat zůstává navzdory brexitu a hrozbám teroru nenarušená.
Rolf Bürkl
pracovník GfK

Podnikatelská nálada v Německu se naopak tento měsíc nečekaně zhoršila a index nálady, který měří mnichovský ústav Ifo, klesl nejníže od prosince 2014. Podnikatelé jsou po rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii méně optimističtí a hodnotí hůře svou současnou i budoucí situaci.

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta. Růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky. Německá vláda v dubnu předpověděla, že letos by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Zlepšuje se i nálada Britů

Důvěra britských spotřebitelů se tento měsíc oživila z propadu, který zaznamenala po červnovém referendu o odchodu z Evropské unie. Její index vzrostl nejvíce za 3,5 roku a smazal zhruba polovinu červencové ztráty. Ukázaly to páteční výsledky průzkumu agentury YouGov a Střediska pro výzkum ekonomiky a podnikání (CEBR). Podle zprávy statistiků ze stejného dne pak rostlo  britské hospodářství v době před červnovým hlasováním, ve druhém čtvrtletí, nejrychlejším tempem od roku 1999. 

Index YouGov/CEBR vzrostl za srpen o 3,2 bodu na 109,8 bodu a zaznamenal nejvýraznější nárůst od února 2013.

Zlepšení spotřebitelské důvěry následuje po příznivých zprávách z dalších oblastí ekonomiky a poněkud podkopává argumenty těch, kteří po hlasování o brexitu předpovídali okamžitou hospodářskou katastrofu.
Scott Corfe
ředitel Střediska pro výzkum ekonomiky a podnikání (CEBR)

Příští rok by však podle Corfea mohli spotřebitelé začít pociťovat dopad poklesu britské libry, jejíž kurz ztratil v reakci na výsledek referenda přes deset procent.

Spotřebitelské výdaje byly hlavním tahounem silného růstu britské ekonomiky posledních tří let. Tyto výdaje zůstaly vysoké i po červnovém referendu, jak ukázaly údaje, podle nichž britské maloobchodní tržby rostly minulý měsíc nejvyšším červencovým tempem za 14 let.