Britské hospodářství před brexitem zrychlilo, ekonomové čekali opak

Britská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletní růst na 0,6 procenta z tempa 0,4 procenta v prvním kvartále a nejistota před červnovým hlasováním o vystoupení z Evropské unie na ni neměla žádný vliv. Meziročně hrubý domácí produkt (HDP) Británie stoupl o 2,2 procenta, což bylo rovněž zrychlení z dvouprocentního tempa na počátku roku. Uvedl to v pátek britský statistický úřad, který tím potvrdil předběžné červencové údaje.

Ekonomiku nadále táhly výdaje domácností, které se zvýšily o 0,9 procenta a meziročně byly vyšší o tři procenta. Byl to jejich nejsilnější růst od finanční krize, uvedla agentura Reuters. Spotřební výdaje přitom zůstaly velmi silné i po červnovém referendu a minulý měsíc rostly nejvyšším červencovým tempem za 14 let.

Překvapením byla struktura britského HDP, uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. „Zatímco trh očekával, že nejistota spojená s brexitem způsobí propad ve firemních investicích, ty nakonec místo očekávaného mezičtvrtletního poklesu o 0,9 procenta nakonec o 0,5 % stouply. Naopak vládní výdaje nečekaně o 0,2 procenta poklesly. Za očekáváním zaostaly i exporty,“ sdělila.

Dodala, že vývozu by měla v následujícím období pomoci slabá libra. Na dopady brexitu si tedy britské hospodářství podle ekonomky bude zřejmě muset ještě chvíli počkat.

Na straně produkce ekonomiku podpořila hlavně průmyslová výroba. Ta ve druhém čtvrtletí stoupla proti předchozím třem měsícům o 2,1 procenta, tedy nejprudším tempem od roku 1999.

„Naše průzkumy, které zahrnují období do referenda a bezprostředně po něm, dosud nijak nenaznačují, že by investice nebo HDP výrazněji ovlivnila nejistota (kolem brexitu),“ uvedl hlavní ekonom statistického úřadu Joe Grice.

Solidní růstové tempo se ale kvůli takzvanému brexitu nemusí ve zbývající části roku udržet. Většina ekonomů, které oslovila agentura Reuters, i přes příznivé údaje z období po referendu očekává, že britská ekonomika v dalších čtvrtletích výrazně oslabí a zřejmě sklouzne do recese.

Britské domácnosti ve spotřebě nepolevují

V srpnu se navíc oživila důvěra britských spotřebitelů z propadu, který zaznamenala po červnovém referendu o odchodu z Evropské unie. Její index vzrostl nejvíce za 3,5 roku a smazal zhruba polovinu červencové ztráty. Ukázaly to páteční výsledky průzkumu agentury YouGov a Střediska pro výzkum ekonomiky a podnikání (CEBR).

Index YouGov/CEBR vzrostl za srpen o 3,2 bodu na 109,8 bodu a zaznamenal nejvýraznější nárůst od února 2013. 

Spotřebitelské výdaje byly hlavním tahounem silného růstu britské ekonomiky posledních tří let. Tyto výdaje zůstaly vysoké i po červnovém referendu, jak ukázaly údaje, podle nichž britské maloobchodní tržby rostly minulý měsíc nejvyšším červencovým tempem za 14 let.

Vydáno pod