Nejvýše postavený Čech ve Volkswagenu zamířil na čínskou pobočku

Z pozice šéfa pro prodej velkým firmám se nejvýše postavený Čech v koncernu Volkswagen Martin Jahn v srpnu přesunul na místo výkonného viceprezidenta pro prodej a marketing jednoho ze společných podniků Volkswagenu v Číně.

Martin Jahn bude působit ve společném podniku čínské firmy FAW a Volkswagenu na severu země, který letos očekává prodej 1,3 milionu vozů. „Mám na starosti prodej, marketing, produktový marketing, rozvoj prodejní sítě, poprodejní služby a servis,“ uvedl Jahn.

Jahnův předchůdce Stephan Woellenstein zamířil do nově zřízené funkce prezidenta a výkonného ředitele značky VW pro Čínu se sídlem v Pekingu.

Volkswagen
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Volkswagen v Číně působí prostřednictvím dvou společných podniků. Na severu je to FAW-VW se sídlem v Čchang-čchunu, kde se vyrábí vedle vozů značky VW i Audi, a na jihu v Šanghaji společný podnik se SAIC Motor, který dodává pro tamní trh volkswageny a vozy značky Škoda.

Zatím Jahn zůstává také prezidentem tuzemského Sdružení automobilového průmyslu, ale podle jeho slov nebude dlouhodobě možné vykonávat obě funkce naráz. „O dalším postupu rozhodneme po poradě v rámci představenstva sdružení,“ dodal.

Jahn reprezentoval Volkswagen i v Rusku

Bývalý šéf Czechinvestu a místopředseda vlády pro ekonomiku Jahn zahájil kariéru v koncernu VW jako člen představenstva Škody Auto pro oblast personalistiky, později přešel na místo výkonného ředitele Volkswagen Group v Rusku. Od roku 2010 ale působil v Německu ve vedení prodeje velkým firmám.

Volkswagen hodlá letos na největším automobilovém trhu světa překonat loňský pokles prodeje, kdy se mu odbyt vozů snížil o 3,4 procenta na 3,5 milionu vozů. Růst by se měl pohybovat kolem šesti procent. 

Čína představuje pro Volkswagen nejdůležitější trh. Za prvních šest měsíců roku tam firma dodala 1,39 milionu aut této značky, což je nový rekord.

Vydáno pod