České firmy zatím brexit moc neřeší, čekají na domluvu s EU

Český export do Velké Británie (zdroj: ČT24)

České firmy, které vyvážejí zboží do Velké Británie, zatím na brexit příliš nereagují a vyčkávají. Rozhodující bude, jak se nakonec Britové ohledně obchodování s Evropskou unií dohodnou. Loni byla přitom pro české firmy Velká Británie čtvrtou největší exportní destinací. Vyvezly tam zboží bezmála za 207 miliard korun.

Za kanál La Manche exportují české firmy široké spektrum zboží – počínaje elektromotory přes ocelové výrobky a konče třeba čepicemi. Těch firma Kama z pražského Suchdola za rok vyrobí zhruba 150 tisíc, z toho každá dvacátá končí právě v Anglii. Podle manažera exportu Jakuba Šimka je typickým výrobkem pro Velkou Británii čepice z goretexu: „Je nepromokavá, a tím pádem ideální pro golfisty,“ popsal.

Kvůli odchodu Británie z Unie se ale ve firmě Kama pletací stroje nezastaví. Smlouvy s ostrovním státem mají totiž uzavřené na delší dobu. Nedotkne se jich ani prudký pád libry. „S Velkou Británií a s našimi partnery máme uzavřeny smlouvy v eurech a obchodujeme dlouhodobě v eurech,“ popsal Šimek. Negativní vliv může mít libra na cenu zboží v Británii, protože to by mohlo díky klesající libře zdražovat. 

Jednou z dalších firem, která vyváží do Británie, je Siemens ČR. V Česku má dohromady sedm výrobních závodů a zaměstnává přes devět tisíc lidí. Vyrábí například elektromotory.

Podobně jako v dalších firmách ani v Siemensu zatím nevědí, jak se bude s Británií obchodovat dál. „Budeme muset pečlivě sledovat a analyzovat skutečné dopady. Myslím si, že je skutečně brzy říkat nějaké hodnoty, procenta,“ konstatoval generální ředitel Eduard Palíšek.

Z Česka míří na Ostrovy především automobily. Těch se tam za minulý rok vyvezlo za 62,1 miliardy korun. Druhá největší vývozní položka do Británie jsou hračky (6,5 miliardy korun) a třetí výrobky ze železa a oceli (5,1 miliardy korun).

Export zachrání speciální ocelové lahve z Vítkovic

Právě poslední skupinu reprezentuje strojírenská firma z Vítkovic. Ta sice exportuje do Británie jen asi pět procent své produkce, má ale jednu výhodu: dováží tam ocelové lahve, které se v Británii nevyrábějí. „Myslíme si proto, že produkce ocelových lahví zůstane zachována,“ konstatovala mluvčí Vítkovice Machinery Group Eva Kijonková.

Na přesnější odhad dopadů si čeští exportéři troufnou až ve chvíli, kdy se vyjasní pravidla obchodování s Británií po jejím odchodu z Unie.

Britské firmy brexit nechtěly, stejně tak české

Týdny a dny před referendem se o možné scénáře starala také Britská obchodní komora v České republice. Její generální ředitelka Marcela Roche popsala, jaká nálada mezi firmami byla. „ Nesetkala jsem se ani s jedním názorem, že by někdo z vedení britských firem propagoval brexit,“ řekla a doplnila, že jak to všechny ovlivní, neví. „Kurz libry je krátkodobé hledisko. Nebrala bych to jako něco významného,“ dodala.

Pro firmy také měla jednu radu. „Vyčkávat, nepanikařit, zachovat klid na to, jaký bude další scénář. Zatím se nic tak závažného nemění. Legislativní a celní podmínky zůstávají stejné. V tuto chvíli nemůžeme říct, co se bude dít. Nevíme, jaké budou nastaveny podmínky a jak se budou měnit smlouvy. Hlavy by měly vychladnout na obou stranách,“ myslí si ředitelka.

Jak ovlivní brexit české firmy? (zdroj: ČT24)

Reakce Radka Špicara, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky byla podobná. „Nevím o nikom, kdo by měl z toho výsledku radost. Britové navíc patří do desítky největších investorů v Česku, zaměstnávají tisíce lidí,“ řekl Špicar.

Podle Špicara budou české firmy klidné v řešení brexitu. „Čeští podnikatelé jsou na ledacos zvyklí. Ani oni nepanikaří, přistoupili k tomu dobře. Jsou opatrní a jsou v klidu,“ dodal.