Najde 250 horníků práci v Diamu? Ministerstvo financí je proti

Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by státní podnik Diamo měl nabídnout místo pro 250 horníků, kteří by mohli ztratit práci kvůli krizi v černouhelné firmě OKD. S tím ale nesouhlasí zástupci ministerstva financí. „Podle našeho názoru má být nezaměstnanost řešena formou pobídek Úřadu práce. Existují tady částky na zaměstnávání,“ sdělil náměstek ministerstva financí Ondřej Závodský.

Podle Závodského je možné získat na vytvoření jednoho pracovního místa pro dlouhodobě nezaměstnanou osobu přes 20 tisíc korun. „Nic nebrání tomu, aby kdokoliv, kdo v budoucnu získá zakázku od ministerstva financí, ať už v oblasti ekologie, nebo revitalizace, tuto částku požadoval a zmíněné horníky zaměstnal,“ dodal.

Podle předkládací zprávy ministerstva průmyslu by se horníci v rámci Diama podíleli na odstraňování následků bývalé hornické činnosti a revitalizaci území. Šlo by zejména o zaměstnance starší 55 let a zaměstnance s nejvýše dosaženým základním vzděláním, u kterých lze očekávat nejobtížnější umístění na trhu práce.

Projekty programu pro horníky v rámci Diama mají vyjít na 2,59 miliardy korun. O tuto částku má být snížena vládou schválená garance 20 miliard Kč na financování revitalizace Moravskoslezského kraje.

Vláda se materiálem zabývala již minulý týden, jednání bylo ale přerušeno. Mládek si již ale na sociální síti Twitter postěžoval, že dohoda „těžko leze přes ANO“.

Potíže tak mohou nastat i v případě druhého projektu, kterým je sanace a revitalizace Hlučínského jezera po těžbě štěrkopísků. Stavba v ceně kolem 800 milionů korun je připravena. Hlučín, který počítá se státní dotací, už podklady k projektu odevzdal úředníkům ministerstva průmyslu a obchodu.

„Problém je v tom, že mám spor s panem ministrem financí, který nemá pocit, že toto je priorita a že by na toto měly být dávány peníze. Těch projektů je daleko víc, je sestavený celý krajský seznam nejrůznějších projektů a já bych byl pochopitelně rád, aby se s tím pohnulo,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podotkl, že ale neví, zda konkrétně hlučínský projekt na tomto seznamu je.

„Ve středu nesu znovu na vládu materiál, který říká, že Diamo by zaměstnávalo po dobu nejméně osmi let 250 propuštěných horníků, preferenčně ty se základním vzděláním nad 50 let, kteří by měli práci právě na odstraňování těchto ekologických škod,“ řekl.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) pak na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že ministři diskutovali především o tom, jak by krok změnil pořadí odstraňování jednotlivých starých ekologických škod státem.

OKD je v úpadku

Firma OKD na sebe minulý týden podala insolvenční návrh. Spojila ho s návrhem na reorganizaci. Krajský soud v Ostravě v pondělí poslal OKD do úpadku, insolvenčním správcem jmenoval Leeho Loudu.

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by dopadlo i na tisíce míst v návazných profesích. Vláda počítá kromě zaměstnání části propuštěných horníků v Diamu s příspěvky propuštěným horníkům, rekvalifikacemi či dotovanými pracovními místy. Také o těchto krocích by měl kabinet ve středu jednat.

Majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, je společnost NWR. Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala letos v únoru skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv a je zároveň hlavním věřitelem černouhelné společnosti OKD. Podle předběžných informací má AHG pohledávky za 13 miliard Kč.

Mezi další věřitele, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu například dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), jíž OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti. Polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia evidují pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, dalšími věřiteli jsou místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).