Mládek: Pokud OKD nebude schopná vyplácet mzdy a odstupné, zajistí to stát

Pokud firma OKD nebude mít dost peněz na vyplácení mezd a odstupného, dostanou její zaměstnanci peníze od státu. Po čtvrtečním jednání s odbory to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Domnívá se přitom, že OKD dojdou peníze už v červnu. Do insolvenčního řízení nyní vstoupilo i Krajské státní zastupitelství v Ostravě.

V případě, že OKD přestane vyplácet mzdy, dostanou zaměstnanci odstupné od státu za tři měsíce. „Otázkou je, co bude s odstupným vyjednaným v kolektivní smlouvě, když zůstane firma bez peněz,“ řekl Mládek. Ta počítá s částkou za rok.

Vyplácení odstupného označil ministr za jeden z „potenciálních problémů“. Podle něj by možná několik stovek zaměstnanců z OKD rádo odešlo, odstupného se ale nechtějí vzdát.

Průlomem podle Mládka však je, že horníci by měli odejít do důchodu o sedm let dříve. „Senát to snad rychle schválí,“ věří.  

Do insolvenčního řízení vstoupilo státní zastupitelství

Insolvenci ovlivní i Krajské státní zastupitelství v Ostravě. V řízení má státní zástupce podle zákona přístup ke všem dokumentům a může se například odvolat proti rozhodnutí insolvenčního soudu. Státní zastupitelství ostravskému soudu oznámilo ve středu, že do řízení vstupuje a žádá o zasílání písemností.

„Jde o významnou společnost a významného zaměstnavatele v regionu,“ řekl Hradišťan serveru Echo24.cz. O tom, jestli také existuje podezření na trestnou činnost související s ekonomickým stavem OKD, nechtěl spekulovat. 

K poslednímu březnu je podle Českého báňského úřadu aktuální stav finančních rezerv společnosti OKD na sanace a rekultivace cca 267 milionů korun a na důlní škody zhruba 256 milionů korun. Tyto finanční prostředky jsou uloženy na vázaných účtech a nepodléhají insolvenčnímu řízení, napsali do zprávy pro vládu pracovníci úřadu.

Situaci v regionu mají zlepšit i vyrovnávací příspěvky

Zaměstnanci OKD, kteří využijí jiné pracovní nabídky, by měli po dobu tří let dostávat také takzvaný vyrovnávací příspěvek ve výši sedmi a osmi tisíc korun. „Horníci obdrží osm tisíc, jiné profese sedm tisíc korun,“ sdělil Mládek s tím, že zatím naráží na rozpory s ministerstvy, s jejichž zástupci se schází.

„Vláda o tom bude jednat příští středu. Jde o střípek mozaiky, který pomůže ulehčit situaci v regionu,“ doplnil. 

Ti, kteří pro firmu dělali méně než čtyři roky, by podle návrhu tuto podporu měli tři měsíce. Za každý další odpracovaný rok by se doba prodloužila o čtvrt roku. Maximálně by trvala tři roky. Lidé nad 50 let s pětadvacetiletou prací a 3300 odpracovanými směnami by ale dávku mohli dostávat pět let.

Ročně by takové výdaje mohly činit kolem 300 milionů, celkově by se do roku 2021 mělo vyplatit asi 1,2 miliardy. Podobné nařízení o příspěvcích vydala vláda už před patnácti lety při útlumu hnědouhelného hornictví. Tehdy se dávka 5280 korun vyplácela maximálně 30 měsíců.

Stát by se podle Mládka mohl spolehnout rovněž na pomoc své firmy Diamo, která je schopná zaměstnat 250 havířům se základním vzděláním ve věku nad 55 let. „Vláda se však na tom zatím neshodla,“ poznamenal k tomu Mládek, který o věci jedná s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO).

Spor o likvidaci ekologické zátěže

Diamo by mělo podle Mládka přednostně řešit ekologické škody na Karvinsku, aby zde bývalí horníci měli práci. Dostal se však kvůli tomu do sporu s ministrem financí Babišem a jeho náměstkem Ondřejem Závodským. Závodský ho veřejně obvinil z toho, že jinde v Česku naopak ekologická zátěž zůstane. Mládek následně požádal o jeho odvolání. Babiš odvolání Závodského ostře odmítl.

Předseda ČMKOS Josef Středula míní, že situace ohledně OKD je krajně nejistá. „Nevíme, jak rozhodne soud o insolvenci. Další kroky se budou odvíjet až podle toho, jaký bude jeho výrok,“ dodal.

„Naším cílem však je, aby důl byl provozován, aby měl hodnotu, aby byl atraktivní pro zájemce. Myslíme si, že vláda postupuje moudře,“ uvedl Středula.

Na následujícím jednání vlády, které se uskuteční příští středu, bude ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) informovat o aktivní politice zaměstnanosti. Ministr průmyslu Jan Mládek by pak předložil návrh sociálních programů, které by byly připraveny pro horníky, pokud by se začalo propouštět.

Situaci OKD pojedou v pátek do Ostravy řešit premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministry Mládkem a Marksovou.

Příčinou potíží jsou i dluhy

Společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí. Těžba je pro ni ztrátová i přes úsporná opatření. Podle analytiků je ale příčinou jejích problémů i vysoké zadlužení.

Mezi největší věřitele, kteří mají u firmy pohledávky z běžných obchodních závazků, patří podle insolvenčního návrhu dopravní společnost Advanced World Transport (AWT), které OKD dluží přes 110 milionů korun, z toho téměř 31 milionů po lhůtě splatnosti.

Mezi věřiteli jsou polské dodavatelské firmy Kopex Machinery, Famur a Eickhoff Polonia, které mají pohledávky celkem za více než 130 milionů korun, z toho asi třetinu po splatnosti, nebo místní firmy TRANSL, Minova Bohemia či OKD HBZS (Hlavní báňská záchranná stanice).

OKD má nyní zhruba 9800 kmenových pracovníků, 2500 zaměstnanců dodavatelských firem a 200 agenturních pracovníků. Uzavření společnosti by ale mělo vliv i na tisíce míst v návazných profesích. Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji činil na konci března 8,3 procenta, bez práce bylo více než 70 tisíc lidí.

Majitelem černouhelných dolů OKD, které mají existenční problémy, je společnost NWR. Novým vlastníkem NWR se po odchodu společnosti CERCL Mining, kterou z poloviny vlastní podnikatel Zdeněk Bakala, stala letos v únoru skupina Ad Hoc Group (AHG). Ta sdružuje tři britské investiční společnosti a v NWR má nyní 60 procent hlasovacích práv.