Horníci budou moci jít do penze o sedm let dříve

Horníci z hlubinných dolů se mohou těšit na dřívější odchod do penze. Nová pravidla, která schválila sněmovna, udávají jejich odchod do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatním. Jejich důchodový věk by měl být 56 let. Novela by měla platit od října a musí ještě projít Senátem.

Poslanci se přiklonili k pozměňovacímu návrhu, který podali sociální demokraté. Vláda původně navrhovala, aby horníci mohli čerpat penze o pět let dřív než ostatní pracovníci. 

Pro návrh dalo hlas 113 ze 176 přítomných poslanců. Společně se sociálními demokraty zvedli ruku komunisté, lidovci, zástupci Úsvitu, nezařazení poslanci a část poslanců za hnutí ANO.  Předlohu jako celek schválilo 166 poslanců. Celému procesu schvalování přihlíželo i několik zástupců horníků. 

Dřívější odchod do penze by se podle novely měl vztahovat na ty, kteří odpracovali 3300 směn v uhelném nebo 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole méně a u uranu o 219 směn méně.

Někteří horníci půjdou do důchodu i o deset dříve

Všichni muži v České republice nyní odcházejí do důchodu kolem 63 let. Důchodová hranice se každý rok posouvá o dva měsíce. Řádný důchod by tak podle novely horníkům umožnil opustit doly v necelých 56 letech. Pro předčasný důchod platí, že může být až tři roky před termínem řádným. Někteří by mohli tak do důchodu nastoupit v necelých 53 letech. 

Důchod se skládá z pevné části, která je pro všechny stejná, a z procentní části podle odpracovaných let a odvedených částek. Podle vládního návrhu by se v procentním dílu horníků nově měly odrazit všechny valorizace od roku 1996. Stanovena je ale maximální částka, pro letošek by dosáhla 13 274 korun. V dalších letech by se zvyšovala o valorizaci.

Hlubinné doly jsou v České republice nyní provozovány zejména v Moravskoslezském kraji, a to v režii společnosti OKD. Ta má své doly na Karvinsku a Ostravsku. Těžební firma se ale potýká s dluhy a tento týden podala na sebe návrh na insolvenci a spojila ho s návrhem na reorganizaci. V dolech by se přitom mělo normálně těžit dál.  Společnost dluží více než 17 miliard korun a má nejméně 650 věřitelů. 

Hlubinným způsobem se dále těží i uran, a to v Rožné na Žďársku, tamní důl provozuje státní podnik Diamo. Hlubinné dobývání se pak v malé míře používá i v severních Čechách.