Sezonních nabídek práce je více, šance je na stavbě i u zmrzliny

Zaměstnavatelé už shánějí lidi kvůli sezonní práci. Zaměstnanci jsou potřeba na stavby, letní tábory, na obsluhu venkovních stánků nebo na koupaliště. Nabídek práce přibývá. Podle portálu Zamestnani.cz jich je meziročně o dvacet procent víc. Ještě prudší růst zaznamenal portál Jenprace.cz. „Vzhledem k vyšší poptávce po pracovnících sledujeme i nárůst odměn,“ dodal Radovan Hypš z portálu Jenprace.cz. Lidé se ale poohlíží i po práci v zahraničí.

Evidujeme nárůst přibližně o 20 procent oproti stejnému období loňského roku.
Monika Hejduková
Zamestnani.cz

Zájemci o sezonní práci nečekají, až se teploty začnou zvedat ze zimních hodnot. „Vyšší nárůst poptávky po sezonních pracích zaznamenáváme již od konce února,“ podotknul Radovan Hypš z portálu Jenprace.cz. Ekonomika roste, nezaměstnanost v Česku postupně klesá a pro zaměstnavatele se stává problém najít pracovníky. Na portálu Jenprace.cz sledují nárůst počtu sezonních nabídek firem o 40 procent.

Příchod období sezonních prací pak potvrzuje Annonce. „Z hlediska procentuálního růstu se na inzertním webu a v novinách Annonce v porovnání s únorem nabízí dvakrát tolik příležitostí ve stavebnictví, zároveň tam najdete o čtvrtinu více pracovních míst i v různých restauračních zařízeních a bistrech. V neposlední řadě evidujeme v porovnání s únorovými inzeráty i o pětinu více prací v zemědělství,“ uvedla výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá.

Růst odměn se asi nevyhýbá ani sezonním pracím

Vyšší poptávka není pro zájemce o letní brigády jediná pozitivní zpráva, počet nabídek se zřejmě odráží na odměnách. „Díky velké nabídce sezonních prací si mohou návštěvníci našeho portálu vybírat a logicky tedy mají větší zájem o lépe hodnocené pozice. Meziročně se výše odměny u sezonních prací zvýšila o 5–15 procent,“ uvedl Hypš. Navíc zaměstnavatelé jsou podle něj flexibilní, a pokud se jim nedaří pozici obsadit, tak jsou velmi brzy schopni zvýšit nabízenou odměnu.

Podle Moniky Hejdukové ze Zamestnani.cz to ale tak jisté není. „Z dat, která máme k dispozici, se nedá usoudit, že by cena práce u sezonních prací nějak dramaticky rostla,“ zmínila.

  • V pekárnách, obchodních domech a rychlém občerstvení se hodinová mzda pohybuje od 60 do 90 korun za hodinu. Ve výrobě se platí 75 až 120 korun za hodinu. V gastronomii se mzda pohybuje od 60 do 90 korun za hodinu, její výši ale v konečném součtu může výrazně ovlivnit spropitné. /zdroj: Jenprace.cz/
  • Nabídky hodinové mzdy se obvykle pohybují v rozmezí 80 až 100 korun za hodinu. /zdroj: Zamestnani.cz/
Provozovatelé už teď hledají nové číšnice a číšníky na zahrádky a nabírají další personál do stánků, které jsou otevřené jenom během sezony. Například zmrzlináře.
Lenka Černá
výkonná ředitelka Annonce

Klasikou mezi sezonními nabídkami jsou obory gastronomie a stavebnictví. Mezi menšími zaměstnavateli se podle Hypše objevují nabídky práce na letních táborech jako zdravotníci nebo kuchaři, obsluha různých venkovních stánků, například prodej točené zmrzliny a obsluha na koupalištích, případně se hledají plavčíci na koupaliště.

„Na vzestupu jsou i zemědělské práce, začínající sezona nabízí příležitost přivydělat si především prostřednictvím brigád – aktuálně například najdete první inzeráty na chmelové brigády,“ zmínila za Annonci Černá. Silná je ale podle Hejdukové i poptávka po průmyslových profesích jako například svářeč.

Hypš ale upozorňuje, že regionální rozdíly v poptávce po sezonních zaměstnancích jsou poměrně citelné. „Například v Moravskoslezském kraji či v kraji Vysočina je poptávka po sezonních pracovnících poměrně nízká. Zaměstnavatelé v těchto lokalitách si dokáží, díky velké poptávce po práci v těchto lokalitách, zajistit lidi z vlastních zdrojů,“ přiblížil Hypš. Opačně je na tom Praha a Středočeský a Plzeňský kraj. V loňském roce ale sezonní práce přispěly tomu, že nezaměstnanost spadla až na šest procent.

Události ČT: Poptávka po sezónních zaměstnancích stoupla v posledních týdnech podle personálních agentur až o 40 procent (zdroj: ČT24)

Sázet tulipány nebo řídit bagr

Poměrně výrazně se zvedá zájem o práce v zahraničí.
Radovan Hypš
Jenprace.cz

Lidé však mnohdy nechtějí zůstávat v Česku, ale poohlížejí se po příležitostech v zahraničí. „Nabízíme pozice od sázení tulipánů v Nizozemí, po obsluhu bagru ve Švédsku. Největší zájem je opět logicky o lehčí manuální páce. Například v Nizozemí si může brigádník za dva měsíce vydělat i 60 tisíc korun čistého a získá neocenitelné zkušenosti,“ dodal Hypš s tím, že člověk, který míří za prací do zahraničí, musí být obezřetný ohledně serióznosti nabídky.

Na portálu Profesia.cz se poptávka po zahraničních příležitostech nejčastěji týká Velké Británie, Německa, Holandska, Rakouska a Itálie.

Naopak brigádou v Česku nepohrdnou cizinci. „Čím dál více přes náš pracovní portál hledají práci i cizinci, převážně z východní Evropy, kteří si chtějí přes letní měsíce přivydělat a většinou akceptují i nižší mzdu než pracovníci z České republiky,“ zmínil Hypš. 

Na práci se dlouho nečeká

V Česku ale většinou není problém najít zaměstnání. Hledání aktuálně zabere mnohem kratší dobu než před rokem. Podle průzkumu pracovního portálu Profesia sežene práci zhruba každý druhý Čech, který se o to pokouší, do měsíce.

Hledání práce
Zdroj: ČT24

Víc než půl roku potřebuje 7 procent uchazečů. Přitom ještě v roce 2015 zabralo hledání práce ve většině případů minimálně tři měsíce.

Současná míra nezaměstnanosti v Česku je jedna z nejnižších v Evropě. Podniky, kterým chybí technicky vzdělaní lidé, tak marně shánějí pracovní síly. Podnikatelé upozorňují, že řada firem bude muset kvůli tomu odmítat zakázky, především ty ze zahraničí. „Zakázky už sem nikdy nepřijdou, a to bude mít zase potom dopad do nezaměstnanosti,“ uvedl prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Události ČT: Každý druhý najde práci do měsíce (zdroj: ČT24)

S podobným časovým horizontem při hledání práce jako v Česku mohou počítat i obyvatelé Slovenska. Do měsíce ji najde necelá polovina obyvatel, dalších 41 procent pak sežene místo do půl roku. Hůř jsou na tom Maďaři. Do měsíce se z pracovního úřadu odhlásí třetina z tamních nezaměstnaných a víc než desetině na to nestačí ani šest měsíců.