Daňové slevy pro rodiny s více dětmi prošly. Začnou zřejmě platit už letos

Sněmovna schválila daňové zvýhodnění na druhé dítě o stokorunu měsíčně. Na třetí a další dítě se zvýší o 300 korun měsíčně. Daňové slevy by měly platit už od začátku letošního roku. Pro rodiny s jedním dítětem předloha výši slevy nemění. Schválenou novelu zákona o daních z příjmů nyní posoudí Senát.

Poslanci novelu schválili v úpravě rozpočtového výboru tak, aby poplatníci mohli změny uplatnit za celé zdaňovací období bez ohledu na to, kdy bude norma účinná, tedy zpětně.

  • Daňové zvýhodnění u jednoho dítěte zůstane podle návrhu na 13 404 korun ročně.
  • U druhého dítěte stoupne od letošního ledna roční částka ze současných 15 804 korun na 17 004 korun.
  • U třetího a dalšího dítěte má dojít k růstu ze 17 004 na 20 604 korun.
  • Zdroj: ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil, že nový zákon se bude týkat už letošního zdaňovacího období. „Znamená to další výrazný postup z hlediska podpory rodin s dětmi,“ řekl. S dalšími úlevami se počítá i v příštím roce, třetí rok za sebou. Postupnost těchto kroků zdůvodnil premiér nutností brát zřetel na s tím spojené výpadky ve státním rozpočtu a na nutnost snižovat jeho schodek. 

Zvýšení slev na děti přivítal i místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 - S). „Stát by měl podporovat rodiny, zejména s malými dětmi. Zvláště v těžkých dobách, kdy Evropa vymírá. Prorodinná politika může České republice i dalším státům výrazně pomoci.“

Daňové zvýhodnění na děti vzrostlo už od loňska, a to u druhého dítěte o 200 korun měsíčně a u třetího a dalšího o 300 korun měsíčně. Zvyšování slev je součástí koaliční dohody.

Přirážka na vysoké příjmy zůstane

Opoziční občanští demokraté neuspěli s návrhem na zrušení sedmiprocentní solidární daňové přirážky u lidí s vysokými příjmy.

Poslanci neschválili ani další návrh ODS, podle kterého by si všichni živnostníci mohli opět uplatňovat daňové slevy na manželku a dítě. Jde zejména o podnikatele, kteří využívají výdajové paušály. Koalice o tom sice uvažuje, ale s omezením.