Senát se staví za obce, chce jim zvýšit daňové příjmy o miliardy

Hospodářský výbor Senátu nedal na nesouhlas ministerstva financí a jednomyslně senátorům doporučil schválit zvýšení daňových příjmů pro obce v řádu miliard korun. Obdobné doporučení přijal i výbor pro veřejnou správu. Horní komora má o návrhu rozhodovat ve středu. Pokud jej schválí, navýšení příjmů obcí z vybrané daně z přidané hodnoty (DPH) bude muset znovu projednat Sněmovna.

My bychom rádi, aby současný návrh změny zákona řešil i obce. Do roku 2011 měly obce i kraje nějaký objem z vybraných daní, konkrétně z daně z přidané hodnoty. A my bychom rádi, aby od roku 2016 se toto procento zpátky vrátilo krajům a od roku 2017 náleželo městům i obcím a od roku 2018 se pak ještě zvedlo.
Jaromír Strnad
místopředseda hospodářského výboru Senátu

Poslanci totiž před časem podobný návrh smetli ze stolu. V Senátu ale zasedá řada komunálních politiků, hlas místních samospráv tak v něm rezonuje mnohem silněji. Ministerstvo financí má nicméně připravenu kompromisní variantu, která počítá se strukturální změnou rozdělování výnosů DPH.

Příjmy obcí chtějí senátoři vylepšit v rámci novely o rozpočtovém určení daní, která má podle vládní verze zajistit zvýšení příjmů krajům od příštího roku zhruba o 3,5 miliardy korun. Kraje nyní získávají z vybrané DPH 7,86 procenta, nově by měly mít 8,92 procenta. Příjmy krajů z daní by se tak vrátily do stavu před rokem 2011, kdy byl podíl krajů na daňových výnosech snížen.

Senátoři toto zvýšení chtějí zachovat. Obcím ale chtějí od roku 2017 přilepšit o zhruba dvě miliardy korun, v roce následujícím pak o sedm miliard korun. Návrh předpokládá zvýšení podílu obcí na DPH ze současných 20,83 procenta na 21,4 procenta v přespříštím roce a na 23,58 procenta v roce následujícím.

Vydáno pod