Novinky zákoníku práce: snadnější výpověď i menší odstupné

Praha - Od prvního ledna začíná platit dlouho rozporovaná novela zákoníku práce, kterou sice vetoval Senát, ale poslanci si ji přesto prosadili. Nahrává však spíše zaměstnavatelům. Části zaměstnanců totiž snižuje odstupné a rozšiřuje možnosti k výpovědi. Na druhou stranu některé z paragrafů jejich postavení mírně vylepšují.

Do teď pokryly odstupné v každém případě tři mzdy. Nová úprava znevýhodňuje ty, kteří jsou u firmy krátce. Ten, kdo pracuje méně než rok, dostane při propuštění jen jeden plat. Za rok až dva to pak budou platy dva. Až teprve ti, kteří v podniku pracovali déle, dostanou tříměsíční odstupné. 

Táňa Švrčková, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí

„Opatření se zavádí proto, aby zaměstnavatelé ochotněji přijímali nové pracovníky, aby vytvářeli dlouhodobá pracovní místa. Systém taky více odměňuje loajální zaměstnance.“ 

Mění se i podmínky pro nemocenské pojištění nebo třeba dovolenou. Za hrubé porušení léčebného režimu může dostat zaměstnanec nově i výpověď, navíc bez nároku na odstupné. Třeba tehdy, když bere nemocenskou a není doma. 

Odstupné od roku 2012
Zdroj: ČT24

Práci přesčas pak bude moct zaměstnavatel zahrnout do běžné měsíční mzdy. Zaměstnanec tak za přesčas už nemusí dostat ani 25procentní příplatek ani náhradní volno. Povinný nebude ani desetiprocentní příplatek za noční nebo víkendovou práci. Firma se totiž se zaměstnancem bude moct dohodnout na nižší sazbě. 

Změny se projeví i v dovolené

Nově může být nevyčerpaná dovolená proplacena jen při ukončení pracovního poměru. Do teď to v některých firmách šlo. „Účelem dovolené je odpočinek zaměstnance, nikoli poskytování peněžní náhrady za nevyčerpanou dovolenou,“ zdůvodňuje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková. 

Například na dohodu o provedení práce bude moct zaměstnanec ročně odpracovat ne 150 hodin jako dnyní, ale 300 hodin. Novela ale zároveň stanovuje strop měsíčního příjmu na deset tisíc korun. Smlouvu na dobu určitou pak bude možné uzavřít až na tři roky. Se stejným zaměstnavatelem ale maximálně na devět let. 

Mění se také zkušební doba šéfů. Nově by měla trvat až šest měsíců. Vedoucí mají větší povinnosti, a zaměstnavatel tak dostává delší šanci k prověření jejich schopností.