Rozpočet: resorty dostanou po stovkách milionů korun navíc

Předsedové koaličních stran se na úterním večerním jednání dohodli na restrukturalizaci rozpočtu ve výši pěti miliard korun, potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Stovky milionů korun navíc dostane ministerstvo vnitra, práce a sociálních věcí nebo zdravotnictví. Plánovaný schodek rozpočtu ve výši 70 miliard korun se nemění.

Na to, kde se pět miliard korun navíc našlo, premiér přímo neodpověděl a odkázal na experty ministerstva financí. „Šlo o restrukturalizaci toho dosavadního návrhu zákona o státním rozpočtu. Identifikovali jsme položky, u kterých se ukazuje, že to čerpání nebude takové, jak původně ministerstvo financí předpokládalo, a posílili jsme výdaje v jednotlivých rozpočtových kapitolách v řádu cirka pěti miliard korun,“ uvedl Sobotka.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) se na úterní schůzce nerozdělovaly resortům miliardy, ale spíše stovky milionů.

V podstatě každý dostal nějaké stovky milionů. Jsou tam různé i drobné na prevenci hazardu, na Českou obchodní inspekci…na program pro obce na výstavbu sociálních zařízení.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Kolem 400 milionů korun navíc na investice do nemocnic má dostat ministerstvo zdravotnictví, asi o 100 milionů se navýší také rozpočet ministerstva pro místní rozvoj. Resort vnitra podle Babiše dostane dalších 400 milionů korun. S ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) chce šéf státní kasy ještě dořešit částku, která by do rozpočtu mohla jít z Lesů ČR.

„Myslím si, že ten dnešní kompromis by nám měl umožnit, abychom státní rozpočet schválili a poslali včas do parlamentu,“ konstatoval po jednání Sobotka. Ani Babiš nevidí důvod, aby vláda nedospěla k dohodě. Rozpočet má schválit 23. září.