Wagenknecht na financích končí, nepřijme Babišovu nabídku

Praha-  Lukáš Wagenknecht nepřijme nabídku ministra financí Andreje Babiše na funkci politického náměstka, píše E15. Z ministerstva odejde k 26. červnu. Nyní zvažuje několik pracovních nabídek, zatím se však pro žádnou definitivně nerozhodl.

Bývalý první náměstek minstra financí Lukáš Wagenknecht, kterého ministr odvolal z funkce, se měl do pátku rozhodnout, zda přijme nabízenou funkci politického náměstka. „Problém je, že já pozici náměstka ministra považuji za nejbližšího spolupracovníka, který bude mít ještě větší kompetence, ale bohužel někdo to nazval politickým náměstkem. Tím se to vlastně zdegradovalo ta funkce,“ poznamenal Andrej Babiš. „Jak jsem již řekl, pozice politického náměstka je pro mě neakceptovatelná. Je to formální funkce s řidičem a o to nestojím. Jsem odborník a nikdy jsem nebyl členem politické strany,“ citoval Wagenknechta deník E15. Ten už dříve uvedl, že do státní správy šel dělat odbornou práci a ne politiku. 

Důvody odvolání z pozice prvního náměstka prý s Wagenknechtem probrali, ventilovat je ale nechce. Wagenknecht Mladé frontě Dnes (MfD) řekl, že ho Babiš odvolal bez udání důvodu. Pozici politického náměstka považuje za „trafiku bez kompetencí“.

Spisy
Zdroj: Karlheinz Schindler/ČTK/DPA

Wagenknechta si přivedl na ministerstvo Andrej Babiš hned po volbách. Dal mu na starosti finanční řízení a audit. „Zvažuji nějaké pracovní nabídky, teď si ale každopádně dám dovolenou,“ odpověděl Wagenknecht na otázku své budoucnosti. Každopádně své zhruba rok a půl trvající úřadování na ministerstvu nepovažuje za ztracený čas.

Wagenknecht se dostal nedávno do sporu s ministerstvem pro místní rozvoj, a to kvůli auditu čerpání evropských dotací, které si objednala Evropská komise. Auditorský tým, který pod Wagenknechta spadá, tvrdil, že tendr na monitorovací systém evropských fondů MS2014+ provázelo množství závažných chyb. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová ho však označila za neprofesionální a spekulativní. Závěr auditorského týmu však Evropská komise potvrdila. A auditoři, které řídil Wagenknecht, dostali z Bruselu ještě před jeho odvoláním zadání provést dalších 15 auditů IT projektů.

Wagenknecht je v krátké době druhým náměstkem, kterého Babiš odvolal. V květnu skončil ve funkci Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR.