Další rána pro ČEZ v Bulharsku - Zaplatí tučnou pokutu

Sofia - Problémy české elektrárenské společnosti ČEZ v Bulharsku neberou konce. Podle tamního antimonopolního úřadu divize zneužívala dominantní pozici na trhu. Zaplatit má pokutu v přepočtu 17,5 milionu korun. ČEZ se hodlá bránit u soudu.

ČEZ podle antimonopolního úřadu odkládal podpis dohody o koupi zařízení potřebného k připojení bulharského investora k síti. Mluvčí ČEZu se ale ohradila s tím, že společnost bulharské zákony neporušuje a obrátí se na soud.

Už na začátku roku zastavil ČEZ provoz své uhelné elektrárny ve Varně. Bulharsko totiž nezískalo od Evropské unie povolení pro krátkodobý provoz elektrárny, o které usilovalo, i když zařízení nesplňovalo evropské ekologické limity.

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZu

„Bulharská distribuční společnost ČEZ se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu v Bulharsku odvolá k nejvyššímu správnímu soudu vzhledem k tomu, že postupuje zcela dle platné legislativy i konkrétní smlouvy na odkup trafostanic. Výše investic do infrastruktury se odvíjí od výše uznaných nákladů bulharským regulačním úřadem a ty byly v posledních dvou letech nulové, je tedy logické, že se snížilo i tempo výkupu trafostanic.“

Bulharská Komise pro hospodářskou soutěž zahájila na jaře 2013 vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Antimonopolní úřad přitom provedl razii v bulharském sídle ČEZ, která tehdy podezření odmítla. 

Loni v květnu obvinil stejný regulátor tytéž společnosti z porušení pravidel pro ochranu hospodářské soutěže, když poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu stanovily údajně nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím. 

Tehdy oznámil, že hodlá pokutovat ČEZ a Energo-Pro i EVN za více než 2 600 nedostatků, jichž se měly ve svých aktivitách dopustit od roku 2008. 

Mluvčí ČEZu k pokutě pro divizi v Bulharsku (zdroj: ČT24)

Bulharské potíže trvají už několik let

Český energetický gigant se v Bulharsku potýká s problémy dlouhodobě, zřejmě nejvýraznější byly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny, které v řadě bulharských měst propukly počátkem roku 2013. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí, které jsou v držení rakouské EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro.

Situace se tehdy vyhrotila i na celobulharské úrovni, generální prokurátor žádal odebrání licence a místní parlament schválil změny, které snížení cen elektřiny umožnily. ČEZ kontroval, že se proti tomu bude soudně bránit.