O elektro vozy je stále větší zájem

Prodej elektromobilů a hybridních vozů v Evropě roste. Za loňský rok v rámci Evropské unie stoupl o polovinu, Česko zaznamenalo růst o téměř čtvrtinu, za evropským průměrem ale výrazně zaostává. Vyplývá to z údajů evropského sdružení výrobců ACEA, jak oznámilo Sdružení automobilového průmyslu.

Prodeje elektrovozů v EU rostly (zdroj: ČT24)

Auta s pohonem na elektřinu si získávají stále více příznivců mezi evropskými motoristy. V zemích Evropské unie se jich loni prodalo již téměř sto tisíc (97.791 aut), v Česku pak takový vůz vlastí již 588 majitelů. Z celkového počtu tvoří přitom čisté elektromobily zhruba 60 procent a zbytek připadá na tzv. plug-in hybridní vozy.

Největší zájem o elektromobily zaznamenaly úřady v Norsku, Velké Británii, Německu, Nizozemsku a ve Francii. Zde již první registrace přesáhly deset tisíc aut.

Podle šéfredaktora Automakers Ericha Handla není růst prodejů elektro vozů v rámci EU žádným překvapením. „Nárůst prodejů se očekával zejména v některých státech, které jsou citlivé na životní prostředí,“ řekl. A toto očekávání se naplnilo, neboť prodeje táhly zejména země jako je Norsko, Nizozemí, Německo a Velká Británie.

Z menších zemí je pak největší nárůst prodejů vždy tam, kde se v určitý rok vypíše nějaká dotace na používání elektromobilů. Česku by taková finanční injekce podle Handla také pomohla. „Nicméně, pokud je mi známo, o podobném opatření se zatím kvůli nákladům neuvažuje,“ dodal. 

Češi zatím příliš elektrická vozidla v oblibě nemají

Statistiky jednoznačně ukazují, že větší prodejní potenciál mají hybridy. Jejich cena je vzhledem k užitkové hodnotě mnohem vyšší než u elektromobilů. U těch je pak negativem  vysoká prodejní cena a malý dojezd. Češi nicméně v posledních letech své nákupní preference nemění. „Prodeje elektromobilů nečiní ani jedno procento celkových prodejů automobilů,“ říká Handl. Prodeje elektromobilů tak spíše stagnují, hybridy mají mírné nárůsty, ale nejsou to žádná velká čísla. 

Hybridní auta kombinují elektrický pohon a klasický spalovací motor.

Plug-in hybrid lze narozdíl od běžného hybridního auta dobíjet, např. doma ze zásuvky.

Elektromobilem je označováno vozidlo, které ke svému pohybu užívá elektromotor namísto klasického motoru.

Obecně však růst registrací osobních aut s elektrickým pohonem zaznamenaly všechny země s výjimkou Nizozemska, které však o rok dříve vykázalo absolutní rekord. Skutečně významný růst přes 11 tisíc vozidel byl loni jen v Norsku a Velké Británii. Podíl elektromobilů na celkových prodejích má pak nejvyšší Norsko s 13,7 procenta. Česko je s 0,3 procenta pod průměrem EU, který je 0,76 procenta.  

Česko je s 55 elektromobily pod průměrem EU

Nejvyšší počet zaregistrovaných elektromobilů na milion obyvatel je v Norsku, následují Nizozemsko, Švédsko, Rakousko a Švýcarsko. V ČR bylo zaregistrováno 55 elektromobilů na milion obyvatel, průměr za země EU a EFTA je 194 aut. Česko se tak řadí s dalšími 16 zeměmi mezi státy s podprůměrnými prodeji elektromobilů.   

Obdobná situace je i v celkových prodejích osobních aut. V průměru se v evropských zemích loni poprvé registrovalo 25.279 nových osobních automobilů na milion obyvatel, v ČR to bylo 18 306 aut.

Vydáno pod