Nezdaňujte knihy, znělo Staroměstským náměstím

Praha – Na Staroměstském náměstí v Praze se dnes odpoledne sešly necelé tři stovky lidí, aby protestovaly proti zvýšení sazby daně z přidané hodnoty u knih a tiskovin, které podle knihkupců těžce poškodí knižní trh. Demonstraci pořádanou pod heslem „Nezdaňujte čtení, nezdaňujte informace“ přišli podpořit zástupci vysokých škol, spisovatelé i nakladatelé. Protestem chtěli knihkupci a nakladatelé upozornit veřejnost na nebezpečí, které podle nich knihám i vzdělanosti Čechů hrozí a apelovat na vládu, aby knihám udělila výjimku.

Demonstranti se na Staroměstském náměstí sešli kolem 16. hodiny. Nelíbí se jim plánované zvýšení daně z přidané hodnoty, kterým chce vláda krýt náklady připravované důchodové reformy. „My jsme rádi, že lidé přišli vyjádřit svůj názor. Co se týče počtu, hrozilo krupobití, hrozily bouřky, takže já si myslím, že ty tři stovky za daného stavu jsou docela dobré,“ prohlásil Vladimír Pistorius, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů, který protest organizoval.

Na knižní trh podle knihkupců a nakladatelů zvýšení DPH tvrdě dolehne, příjmy státu to ale příliš nezvýší. Výzvu na obranu knih na stránkách Svazu českých knihkupců a nakladatelů zatím podpořilo zhruba 160 tisíc lidí – nakladatelů, knihkupců, ale zejména čtenářů.

Rozhovor s Vladimírem Pistoriusem (zdroj: ČT24)

Vláda hodlá prosadit zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od roku 2013. Nyní se přitom na knihy vztahuje desetiprocentní sazba daně. Zvýšení daně z přidané hodnoty má pokrýt náklady na důchodovou reformu.

Knihy se budou kupovat méně

Podle Svazu českých knihkupců a nakladatelů zvýšení DPH výrazně sníží knižní produkci. „Produkce klesne minimálně o 30 procent,“ varoval ve Studiu 6 místopředseda nakladatelské sekce Svazu českých knihkupců a nakladatelů Marek Pečenka. V knižním průmyslu kvůli tomu zaniknou dva až tři tisíce pracovních míst.

Nejhorší propad produkce podle Pečenky postihne nejnáročnější segmenty, tedy především odborné knihy, překlady, učebnice a dětské knihy. To podle Pečenky povede ke snížení čtenářské gramotnosti mladé generace a také snížení konkurenceschopnosti České republiky.

Příjmy, které vyšším zdaněním knih státní kasa získá, přitom nebudou nijak zásadní. Má jít zhruba o 200 milionů korun a sám ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přiznává, že jde z hlediska státního rozpočtu o zanedbatelnou částku. Otevřít diskusi o výjimce si ale v křehké vládní koalici netroufá. Knihkupcům a nakladatelům tak nezbývá než spoléhat na šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka, který přislíbil, že při projednávání změn v DPH ve sněmovně předloží pozměňovací návrh, jenž by knihám pomohl.

Elektronická kniha? Tu papírovou nenahradí

Pomoci vyrovnat se s propadem produkce nakladatelům nepomůže ani nový hit knižního trhu – elektronické knihy. „Náklady na vydání elektronické knížky jsou zhruba stejně vysoké jako na vydání knihy normální. Kniha se musí přeložit, zredigovat, graficky upravit. Jediné, co tam odpadá, je tisk,“ podotkl Pečenka. Navíc obliba tohoto výstřelku moderní techniky je mezi českými čtenáři stále velmi nízká. „V České republice jsou prodeje elektronických knih v řádu desítek měsíčně od jednoho titulu, což je naprosto nesrovnatelné s tištěnými knihami,“ připomněl Pečenka.

Český knižní trh je nyní podle statistik na svém vrcholu. Počet vydaných knih od roku 1990 téměř nepřetržitě roste. Ve srovnání s dalšími zeměmi Evropské unie se v Česku čte nejvíce a na počet obyvatel se vydává i nadprůměrný počet titulů.