Odbory chystají protesty proti státním reformám

Praha – Největší odborová centrála v zemi chystá kampaň proti vládním reformám. O případném razantnějším postupu odboráři rozhodnou až po jednání tripartity, které se má konat 21. dubna. O možném uspořádání generální stávky na protest proti reformám se v neděli zmínil předseda menší odborové centrály - Asociace samostatných odborů - Bohumír Dufek. Kvůli návrhu ministerstva financí na zdanění režijních jízdenek hrozí stávkou také železničtí odboráři. O ní by se mělo rozhodnout na sjezdu k programové konferenci Odborového sdružení železničářů 17. května. Podobně zvažovali odboráři stávku už loni v únoru a březnu. Osvobození zaměstnaneckých benefitů od daně navrhl zrušit ministr financí Miroslav Kalousek.

Ke své kampani chce ČMKOS využít noviny a billboardy, v plánu má i další
aktivity. Zatím je ale odboráři nechtějí zveřejnit. "Bude záležet na vládě,
jak se postaví k našim návrhům,„ řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil. Pokud bude podle něj kabinet trvat na tom, že jenom jeho kroky jsou správné, tak ČMKOS “využije všech možností". O svém postupu prý budou odbory včas informovat. Ve hře jsou podle Zavadila i další formy protestů, nejenom mediální kampaň. 

Jaroslav Zavadil, šéf ČMKOS:

„Jsme přesvědčení o tom, že všechny reformy (…) mají souvislost s byznysem. A my nechceme, aby se šlo cestou privatizace veřejných služeb.“

„My jsme podali velmi kvalitní návrh důchodové reformy. Chceme veřejnost přesvědčit o tom, že ho máme citlivější vůči lidem, levnější vůči společnosti a nevidíme důvod, proč by se nemělo touto cestou jít.“

Reportáž Hany Vorlíčkové, Jany Čermákové a Petra Vaška (zdroj: ČT24)

Možnost svolání generální stávky kvůli danění zaměstnaneckých benefitů už v neděli připustil předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Naopak předseda největší odborové organizace Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v současné chvíli o stávce neuvažuje. Podle něj musí nejdříve makroekonomové ČMKOS posoudit konkrétní návrhy ministra Kalouska. „Je potřeba, abychom si nejprve sedli a o věcech hovořili,“ dodal.

Ministerstvo financí plánuje od roku 2013 v rámci reformy daní zrušit koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 procent a nahradit jej novou sazbou daně, která by se počítala z hrubé mzdy. MF se rovněž chystá zrušit většinu daňových výjimek. Zároveň počítá se zavedením zaměstnaneckého paušálu 3 000 korun ročně. Ten by měl zohledňovat výdaje například na dopravu do práce nebo ošacení a nahradit daňové zvýhodnění právě režijních jízdenek či stravenek. Podle MF by se celkově mělo díky změnám mírně snížit daňové zatížení, podle odborníků ovšem výrazné změny u většiny lidí nenastanou. Firmám by výše daně měla zůstat na 19 procentech. Změny plánuje MF od roku 2013.

Železničáři zvažují stávku kvůli zdanění režijních jízdenek

Jaroslav Pejša, šéf OSŽ

„Pokud někdo nedostane rozum, tak to může dohnat až do stavu, že se vlaky zastaví a stávka bude.“

Podle předsedy Odborového sdružení žlezničářů Jaroslava Pejši zatím není jasné, jakým způsobem se mají režijní jízdenky danit. Pokud by šlo jen o zdanění ceny „režijek“, která pro zaměstnance drah ročně činí 250 korun, nemělo by proti tomu sdružení námitky. Odboráři se ale obávají toho, že se hodnota ročních režijních jízdenek bude vyčíslovat jiným způsobem. Podle některých dřívějších odhadů byla její hodnota v minulosti stanovena až na 20 000 korun, uvedl Pejša. V případě danění zaměstnaneckého jízdného z takovéto částky je podle Pejši sdružení připraveno samo iniciovat generální stávku.

Návrh vládní koalice zveřejněný začátkem března počítá kvůli důchodové reformě nejprve se zvýšením základní sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a poté se sjednocením sazeb na 17,5 procenta od roku 2013. Původní návrh zněl 20 procent.

  • Odboráři demonstrují proti úsporám autor: Ožana Jaroslav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2161/216039.jpg
  • Výpravčí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2329/232856.jpg
Vydáno pod