Soud potvrdil tučnou pokutu pro Student Agency za predátorské ceny

Brno - Pokutu přes 5 milionů korun pro Student Agency potvrdil Krajský soud v Brně. Dopravce měl v roce 2008 zneužít dominantního postavení na trhu. Podle soudu se společnost skutečně snažila vyloučit na autobusové lince mezi Prahou a Brnem konkurenci, konkrétně firmu Asiana. „Největším problémem, který jsme ve správním řízení našli, byly predátorské ceny,“ prohlásil v roce 2010 Petr Rafaj, předseda antimonopolního úřadu (ÚOHS), který dopravci pokutu udělil. Student Agency podá proti rozsudku kasační stížnost.

Antimonopolní úřad se podrobně zaměřil na situaci z počátku roku 2008, kdy na lince Praha-Brno a zpět začala jezdit i společnost Asiana. Ta zavedla nižší ceny, než za které jezdila Student Agency. Asiana zpočátku nastavila ceny na 50 korunách. Student Agency, která na trhu získala dominantní postavení, v reakci na to na některých spojích snížila jízdné na stejnou cenu. Cenový boj mezi konkurencí byl z krátkodobého hlediska výhodný především pro cestující. 

Student Agency se hájila tím, že snížením ceny kreditových jízdenek za jednosměrnou dopravu na 50, později 95 korun, pouze reagovala na postup Asiany, aby hájila své zájmy. „Úřad nepokutoval Student Agency za nízké ceny, nýbrž za jejich cílené použití k vytlačení jiného soutěžitele z trhu,“ zdůraznil ale již dříve ÚOHS. 

Za cenovou válku pak úřad udělil v roce 2010 Student Agency sankci přes 6 milionů korun – o rok později ji o milion snížil. 

Peníze a platební karta
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Jiri Hamhalter

Krajský soud v Brně svým dnešním rozsudkem zamítl žalobu dopravce proti tomuto rozhodnutí. Soud o ní rozhodoval opakovaně. Předchozí rozsudek, jímž žalobě Student Agency vyhověl, byl zrušen na základě podané kasační stížnosti ÚOHS Nejvyšším správním soudem. 

„V souladu s právním názorem NSS dnes Krajský soud v plném rozsahu potvrdil rozhodnutí ÚOHS, včetně správnosti postupu při vymezení relevantního trhu jakožto samostatného trhu autobusové dopravy, a tedy i dominanci Student Agency na tomto trhu,“ píše ÚOHS v tiskové zprávě.

Klíčové bylo pro případ vymezení posuzovaného trhu. Rozhodnutí ÚOHS stálo na tvrzení, že v době deliktu existoval na lince samostatný trh autobusové dopravy a vlaková doprava tvořila trh odlišný. Krajský soud v Brně ve svém prvním rozhodnutí tento argument odmítl a dal za pravdu Student Agency. Nyní musel svůj postoj změnit.

„Počkáme si na vyhotovení rozsudku. Avšak právní hodnocení skutkového stavu, které dnes soud ústně stručně přednesl, nepovažujeme za správné,“ uvedla mluvčí společnosti Petra Nováková.

Souběžně se sporem mezi ÚOHS a Student Agency trvá od roku 2011 spor mezi Asianou a firmou Radima Jančury. Asiana žádá náhradu škody 23 milionů korun kvůli porušení hospodářské soutěže. Při posledním soudním projednávání letos v březnu právní zástupce Asiany uvedl, že se pokusí se Student Agency vyrovnat mimosoudně. Jančurova firma to ale odmítla a trvala na tom, že nejednala protizákonně. Další jednání ve sporu obou firem není zatím nařízené.