Poslední popravený v Česku - pětinásobný vrah Vladimír Lulek

Praha - Posledním člověkem, který 2. února 1989 zemřel na šibenici v suterénu pankrácké věznice, byl pětinásobný vrah Vladimír Lulek. V následujícím roce zákonodárci v českém právním řádu trest smrti zrušili a nahradili jej doživotím. V místnosti, kde kromě vrahů, jako byl Lulek, skončila svůj život také řada politických vězňů, je nyní pietní místo připomínající popravy z konce 50. let.

Brutální pětinásobná vražda v Předměřicích nad Labem, za niž byl poslední popravený odsouzen, otřásla na sklonku roku 1986 širokou veřejností. Několikrát trestaný recidivista Vladimír Lulek se vrátil 22. prosince 1986 v nočních hodinách domů opilý. Po hádce nejprve 36 bodnými ranami usmrtil o devět let starší manželku a v útoku pokračoval proti čtyřem dětem ve věku deset, osm, sedm let a 18 měsíců. Také je ubodal k smrti. Nožem zranil i sousedku, která se snažila bestiálnímu běsnění vraha zabránit.

Obžalovaný Lulek u soudu předstíral duševní chorobu a během hlavního líčení vůbec nepromluvil. Psychiatři však jeho duševní onemocnění vyloučili. V době trestného činu komunikoval s lidmi a o jeho odpovědnosti nebylo pochyb.

Lulkova poprava byla posledním vykonaným trestem smrti na území Česka. Posledním popraveným v rámci celého tehdejšího Československa byl Slovák Štefan Svitek. Trojnásobný vrah, jenž podle rozsudku ubil sekerou svou těhotnou manželku a dvě děti, byl odsouzen k tehdy nejvyššímu trestu v roce 1987. Poprava byla vykonána 8. června 1989 v Bratislavě. Celkem bylo v letech 1945 až 1989 v Československu popraveno na 1200 lidí. Přes 230 z nich skončilo po roce 1948 na popravišti z politických důvodů.

V Československu byl trest smrti zrušen v červenci 1990 a byl nahrazen ustanovením, jež považuje za výjimečný trest doživotí či odnětí svobody na 15 až 25 let. Absolutní trest byl vyškrtnut z právního řádu jako nehumánní a nenapravitelný v případě justičního omylu.

Zákaz trestu smrti byl v lednu 1991 zahrnut také do Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky. V témže roce se Československo připojilo k dohodě Rady Evropy, která zakazuje vynášet a vykonávat tresty smrti. Všechna tato ustanovení přejala jako nástupnický stát v roce 1993 do svého právního systému i Česká republika.

Ve světě se v současné době popravy uplatňují jako nejvyšší tresty v 60 zemích, mimo jiné v Číně, Íránu, Saúdské Arábii, Pákistánu a USA, v Evropě v Bělorusku. Dalších 11 států zachovává hrdelní trest ve svém trestním řádu, ale je prováděn jen za výjimečných okolností. V roce 2007 bylo popraveno nejméně 1252 lidí (v roce 2006 jich bylo 1591) ve 24 zemích a nejméně 3347 lidí ve více než 50 zemích bylo k trestu smrti odsouzeno.

Světové tabulky v počtu poprav vede dlouhodobě Čína. V roce 2007 bylo v zemi vykonáno 470 rozsudků smrti, o rok dříve to bylo 1010 poprav. Skutečná čísla jsou však podle odborníků ještě mnohem vyšší. V Číně se navíc trest smrti ukládá i za nenásilné zločiny (podvody či úplatky). Rostoucí počet trestů smrti vykazuje i Írán, kde nejsou výjimkou ani hromadné popravy.

Jedinými vyspělými demokraciemi na světě, kde je trest smrti stále vykonáván, jsou Spojené státy americké a Japonsko. V USA se popravy praktikují v 36 státech z 50, nejvíce v Texasu. Počet poprav v USA v posledních letech klesá (v roce 2007 jich bylo 42; loni jich bylo provedeno 37, což je nejméně od roku 1994; letos zatím sedm).