Challenger je na odpočinku ve Kbelích. Nejvíce ho využíval Václav Havel

Události: Challenger se představuje ve Kbelích (zdroj: ČT24)

Byl to první a také poslední vládní Challenger. Nejvíc s ním létal prezident Václav Havel, sloužil ale i Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi. Ti, kdo tenhle stroj znali, mu říkali voňavka – to kvůli luxusně vybavenému interiéru. Dosloužil před dvěma roky, nyní je jako exponát v leteckém muzeu v pražských Kbelích.

Psal se leden roku 1998. Z vládního Challengeru vystupuje na letišti v Karlových Varech prezident Václav Havel s manželkou Dagmar. Tento stroj pak létal ještě třiadvacet let. A stejné letadlo je nyní k vidění v Leteckém muzeu Kbely.

„Původně bylo koncipované pro sedmnáct cestujících, posléze hlavně z důvodu kapacity zavazadlového prostoru byla zmenšena na čtrnáct osob,“ přibližuje vedoucí leteckého muzea Miroslav Khol. 

Rozpětí křídel je dvacet metrů, délka stroje podobná. Interiér luxusní. VIP cestující seděli vpředu u stolečku, který bylo možné demontovat a nainstalovat tam vložku, co sloužila jako lůžko, popisuje Khol.  

Stolek a obložení je z kořene ořechu amerického. Toaleta i zapínání pásů v barvě zlata. Zatímco interiér se neměnil, vzhled letadla ano. Do roku 2013 bylo bílé s trikolórou na bocích. Bílou později vystřídala šedivá metalíza, trikolóru nahradila vlajka a na ocasu přibyl český lev. 

V té podobě létal Challenger až do roku 2021. Za sebou má téměř pět a půl tisíce startů a přistání. 

Challenger na archivním snímku
Zdroj: ČT24