Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.

Lidé si v sobotu podle volebního webu vybírali zastupitele ze šesti stovek uchazečů, mezi nimiž tradičně převažují nezávislí kandidáti.

Z parlamentních stran a hnutí se do klání zapojili jen STAN, KDU-ČSL a KSČM, která však do tohoto okruhu patří jen díky své předsedkyni a europoslankyni Kateřině Konečné. Z neparlamentních stran se do voleb zapojili Rozumní a Volba pro kraj.

Dvě pětiny adeptů tvořily ženy, což je více než při komunálních volbách loni v září, kdy byla mezi uchazeči třetina žen.

Nejstarší na jihu Čech, nejmladší třeba na Valašsku

Nejstarším kandidátem byl jednaosmdesátiletý Alois Šístek z Přízeře, který usiloval o zvolení do zastupitelstva Rožmberka nad Vltavou na Českokrumlovsku. Nejmladšími adepty byli tři osmnáctiletí studenti z Hradiště na Rokycansku, Býčkovic na Litoměřicku a Seninky na Vsetínsku.

Rožmberk nad Vltavou a Býčkovice patří spolu s Pašinkou na Kolínsku a Kamennou Horkou na Svitavsku mezi obce, kde měli lidé největší výběr. Proti sobě se tam postavilo po čtyřech kandidátských uskupeních.

Naopak v obci Ujkovice na Mladoboleslavsku místní sestavili jedinou kandidátku a o výsledku je tam tak v podstatě rozhodnuto předem. V ostatních obcích, kde se hlasovalo, spolu soupeří minimálně dvě uskupení nebo jednotliví nezávislí kandidáti.

Volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích se konaly volby jen v březnu 2015, kdy si komunální zastupitele vybírali lidé ve dvaačtyřiceti obcích.

Volilo se v sobotu od 7:00 do 22:00 hodin, výsledky budou zveřejněny na volebním webu.

Volební účast se v jednotlivých obcích liší

Volební účast se během dne výrazně lišila. Například v obci Horní Myslová na Jihlavsku, v které je 64 oprávněných voličů, vhodilo svůj hlas do urny před 11:00 kolem padesáti procent lidí. Po 17:00 už byla volební účast sedmdesát procent. 

V obci Lhánice na Třebíčsku přišlo k urnám do pozdního odpoledne 43 ze 128 oprávněných voličů. Ve Skleném nad Oslavou na Žďársku měli účast 55 procent – zapisovatelka volební komise Veronika Hallerová před 17:00 odhadovala, že ke konci dne by účast mohla činil asi 75 procent.

V obci Kamenná Horka na Svitavsku do 17:00 odevzdalo hlas přes šedesát procent z 272 zapsaných voličů, řekla zapisovatelka volební komise Kamila Bílá. Při posledních volbách loni v září byla volební účast 66 procent.

Podobná účast byla odpoledne také v Přestavlkách na Přerovsku, kde přesáhla 61 procent. „Přišlo dosud 133 z 216 voličů a stále chodí, myslím, že dosáhneme sedmdesáti procent,“ uvedla členka volební komise. V Horních Nětčicích na Přerovsku je účast o něco menší, i tak tam k 17:00 byla nad polovinou.

V Borovanech na Písecku přišlo k volbám do odpoledne asi sto voličů ze 174 oprávněných. „Asi 35 jich nepřijde. To jsou třeba lidé, kteří už jsou v domově důchodců, jednoho máme žijícího někde na Filipínách. V prezidentských volbách bylo asi 138 voličů, myslíme si, že to teď taky tak bude,“ řekla předsedkyně komise Lenka Slámová. 

Volební účast v Babicích u Rosic dosáhla odpoledne 36 procent, uvedla před 17:00 Magda Procházková z rosického městského úřadu. V Babicích se o přízeň voličů ucházejí tři kandidátky.