TÉMA

Okres Český Krumlov

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě se staletou tradicí chtějí na seznam UNESCO

Pašijové hry v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku by se do konce roku mohly dostat na národní seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky. Jejich pořadatelé navíc usilují i o zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, což by se mohlo povést příští rok, míní starosta městyse Martin Madej (Pro Hořice). Divadelní amfiteátr v Hořicích na Šumavě si v rámci své návštěvy Jihočeského kraje prohlédl prezident Petr Pavel.
19. 7. 2023|

Popadané stromy uzavřely ulici v Karlových Varech. Jihočeští hasiči kvůli bouřce evakuovali dva letní tábory

Kvůli bouřce jihočeští hasiči v noci na středu evakuovali dva letní tábory. V Karlových Varech stromy popadané při bouřce uzavřely Slovenskou ulici, jednu z příjezdových cest do města. Odstraňování následků bouře potrvá celý den, uvedl tamní radní Petr Bursík (ODS). Dopravu budou policisté odklánět přes město. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před bouřkami i nadále. Ve středu odpoledne, večer a v noci na čtvrtek se objeví v jižní polovině Česka. Ojediněle mohou být silné s poryvy větru o rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů v hodině, intenzivním deštěm a případně krupobitím.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 11:54|

U obchodu ve Studánkách vyhořel sklad. Škoda je deset milionů korun

Hasiči od čtvrtka likvidovali požár skladu obchodu ve Studánkách na Českokrumlovsku, ve kterém byla i zábavní pyrotechnika. V noci na pátek vynesli uskladněné zboží. Požár podle prvních odhadů způsobil škodu deset milionů korun, informovala mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.
5. 5. 2023|

Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:02|

Cisterciáci z Vyššího Brodu získali zpět většinu pozemků z církevních restitucí

Cisterciácké opatství Vyšší Brod už dostalo zpět většinu pozemků na Českokrumlovsku, které získalo v církevních restitucích. Vrchní soud v Praze vrátil řádu pozemky ve dvanácti soudních případech, v pěti ještě nerozhodl. ČT to zjistila z justiční databáze. Vrchní soud přitom původně pozemky o rozloze asi 2000 hektarů cisterciákům nepřiznal, Ústavní soud ale v lednu uvedl, že jejich nárok je oprávněný.
22. 2. 2023|