Účast v dodatečných či opakovaných komunálních volbách přesáhla šedesát procent

Přes 61 procent voličů nakonec přišlo hlasovat v dodatečných či opakovaných komunálních volbách, které se v sobotu uskutečnily ve dvanácti obcích. Protože šlo především o velmi malé obce, kde se při řádném termínu loni v září vůbec nepodařilo sehnat nezbytný počet kandidátů, kandidovala hlavně sdružení nezávislých, případně samostatní nezávislí kandidáti. Ti také dostali drtivou většinu hlasů. Stranické kandidátky o ně usilovaly pouze v severočeské Moldavě, i tam ale po boku místních sdružení. Koalice SPOLU v obci získala tři mandáty, SPD jeden.

V Moldavě se v lednu volilo nikoli proto, že by v září ve volbách bylo málo kandidátů, nýbrž proto, že přišlo příliš mnoho voličů. Radnice tehdy vyškrtla ze seznamu některé lidi, kteří sice měli v obci hlášený pobyt, ale podle moldavského vedení k ní neměli žádný vztah. Okrsková volební komise v jediném zdejším okrsku to však nerespektovala a následně soud výsledek hlasování zrušil a nařídil opakování voleb.

Tentokrát již komise nenechala vyškrtnuté voliče hlasovat – i když jednomu se podařilo do urny vhodit lístek, který však nebyl v obálce, takže hlas stejně není platný. Výsledky se od zářijových výrazně liší. Zatímco tehdy zvítězila SPD, tentokrát získala nejvíce hlasů kandidátka Otevřeně k všem, kterou vedla nynější starostka Lenka Nováková. Získala 33,7 procenta hlasů a tři mandáty v devítičlenném zastupitelstvu.

Poněkud menší podíl hlasů (30,4 procenta), ale rovněž tři mandáty připadly také koalici SPOLU (KDU-ČSL, ODS, TOP 09). Kandidátka s názvem Rozvoj Moldavy a Nového Města získala 22,9 procenta hlasů a dva mandáty, SPD 13 procent a jedno křeslo v zastupitelstvu.

Volební účast v Moldavě přesáhla o čtyři desetiny 90 procent a byla nejvyšší ze všech obcí, kde se v sobotu hlasovalo o zastupitelích.

Nicméně účast v sobotních volbách byla vysoká i v mnoha dalších obcích, kde se hlasovalo, i když první odhady okrskových komisí tomu nenapovídaly a po prvních hodinách hovořili komisaři na některých místech sotva o desetinové účasti. 

Nakonec byla relativně nejnižší účast v jihomoravské obci Břežany, kde hlasovalo 42,5 procenta voličů. V obci si vybírali ze tří kandidátek, dvě z nich ale byly opravdu kandidátky, nikoli listiny kandidátů. Dvě ženy, které usilovaly o křesla v zastupitelstvu, podaly jednočlenné listiny, takže kandidovaly samy za sebe. Ani jedna však nezískala dost hlasů, a celé devítičlenné zastupitelstvo tak obsadí lidé ze sdružení nazvaného Pro Břežany. 

Z jednočlenných listin si vybírali voliči také ve dvou středočeských obcích –Rokytovci Třebsku. V obou obcích bylo nakonec více uchazečů o zastupitelstvo než křesel. V Rokytovci, kde přišlo volit 76,2 procenta voličů, získal nejvíce hlasů Jaroslav Misík (19,9 procenta), v Třebsku při účasti 76,8 procenta získal nejvíce hlasů Martin Šefrna (15,1 procenta).  

Ve Středočeském kraji se v sobotu volilo ještě v Želízech, kde přišlo šedesát procent voličů a sedm zastupitelských mandátů rozdělili mezi sdružení Za lepší Želízy (53,7 procenta a čtyři mandáty) a Želízy s rozumem (41 procent a tři mandáty). Ženy za Želízy na zastupitelské křeslo nedosáhly. 

Ve třech obcích se volilo i v Plzeňském kraji. V Bukové zvítězila při účasti 73,6 procenta voličů kandidátka Za Bukovou (58 procent hlasů), ale tři ze sedmi zastupitelských křesel obsadí i reprezentanti zvolení na druhé listině Za naši obec Bukovou. V Trokavci přišlo volit 73,9 procenta voličů, většina z nich (71,6 procenta) podpořila SNK za rozvoj Trokavce, zbytek kandidátku Společně Trokavec. Té připadnou dvě ze sedmi zastupitelských křesel.  

Cebivi byla účast poněkud nižší než ve zbylých dvou západočeských obcích, a to 53,2 procenta. Tři čtvrtiny těchto voličů hodily hlas SNK za rozkvět obce, které získalo šest ze sedmi zastupitelských mandátů. Zbylý připadl kandidátce Pro obec. 

V jihočeských Nevězicích se o hlasy i mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu podělily tři kandidátní listiny. Hlasovalo 62,6 procenta voličů, z nich 52,8 procenta hodilo hlasy sdružení Pro Nevězice, kterému připadla čtyři zastupitelská křesla. Dva mandáty získala kandidátka s názvem Nevězice I a jeden mandát Nevězice 2023. 

O rozdělení pěti zastupitelských křesel rozhodlo 85,9 procenta oprávněných voličů v obci Ohařice v Královéhradeckém kraji. Většina z nich (70,7 procenta) podpořila kandidátku Svobodné obce, té připadla čtyři křesla. Jedno zbylo na Obec pro občany. 

Ve Všeradově v Pardubickém kraji hlasovalo 78,6 procenta voličů. Z nich 58,6 procenta podpořilo kandidátku Pro obec Všeradov, které připadla čtyři ze sedmi zastupitelských křesel. Zbylá jsou pro SNK Všeradov. 

Jen jednu kandidátní listinu se podařilo sestavit v obci Líšná v Olomouckém kraji. Volit přišlo 58,9 procenta oprávněných voličů, a protože fakticky neměli na výběr, dali všichni hlasy listině s názvem Líšná spolu to zvládneme. Ta také získala všech sedm mandátů. 

V souhrnu získala sdružení nezávislých kandidátů, respektive místní sdružení 84,1 procenta hlasů a nezávislí kandidáti 11,9 procenta. Stranické kandidátky SPOLU a SPD dostaly 2,8, respektive 1,2 procenta hlasů.