TÉMA

Nezávislí kandidáti

Nezávislých kandidátů v USA ubývá. Sinemová, Manchin či Romney se už vzdali naděje na sbližování Američanů

Z americké politiky mizí ti, kteří se dokázali pohybovat i mimo stranické linie a rozhodovali se i podle vlastního uvážení. Jedním z příkladů je arizonská senátorka Kyrsten Sinemová, zvolená v roce 2018 původně za demokraty. V průběhu svého mandátu opustila stranu a stala se nezávislou. Aktuálně oznámila, že se už nebude ucházet o znovuzvolení. Důvodem je také její frustrace z nesmiřitelně rozdělené politické scény. A v tomto Sinemová není sama.
7. 3. 2024|

Účast v dodatečných či opakovaných komunálních volbách přesáhla šedesát procent

Přes 61 procent voličů nakonec přišlo hlasovat v dodatečných či opakovaných komunálních volbách, které se v sobotu uskutečnily ve dvanácti obcích. Protože šlo především o velmi malé obce, kde se při řádném termínu loni v září vůbec nepodařilo sehnat nezbytný počet kandidátů, kandidovala hlavně sdružení nezávislých, případně samostatní nezávislí kandidáti. Ti také dostali drtivou většinu hlasů. Stranické kandidátky o ně usilovaly pouze v severočeské Moldavě, i tam ale po boku místních sdružení. Koalice SPOLU v obci získala tři mandáty, SPD jeden.
8. 1. 2023|

Na podzim Česko čekají komunální volby

Voliči v Česku vyberou v říjnu 2022 nové zastupitele svých obcí. Předem je téměř jisté, že v součtu za celou republiku dostanou nejvíce hlasů nezávislí kandidáti. Ve velkých městech ale budou komunální volby i první velkou zkouškou pro nynější vládní koalici. Z dvanácti krajských měst obhajuje ODS posty primátorů ve třech, STAN či spříznění SLK v dalších dvou. V hlavním městě Praze se pokouší udržet si primátora Piráti. V Praze je ovšem situace velmi specifická, čára mezi koalicí a opozicí vede úplně jinak než v celostátní politice.
9. 2. 2022|