Vláda zaspala a teď hrozí blamáž, kritizuje Kalousek. Nepočítali jsme s tak vysokou inflací, namítá Jelínková

Události, komentáře: Právní úskalí valorizace penzí (zdroj: ČT24)

Zákon o snížení mimořádné valorizace penzí, který nakonec prezident Petr Pavel podepsal, bude zřejmě projednávat Ústavní soud. Podle exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je to důsledkem chyb vlády, která přes naléhání odborníků neřešila problémy včas a nyní se vymlouvá ze svých „rozpočtových faulů“. Náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Šárka Jelínková (KDU-ČSL) ale kabinet v pořadu Události, komentáře bránila nařčením z blamáže. Situaci ale vláda podcenila i podle místopředsedy poslaneckého klubu ANO Aleše Juchelky, který si myslí, že kvůli tomu prezidenta „zahnala do kouta.“

Prezident Pavel se ve středu rozhodl podepsat vládní novelu, která snižuje mimořádnou valorizaci penzí. Důchody tak v červnu stoupnou méně, v průměru o 760 korun. Zároveň ale dodal, že má pochybnosti o tom, zda není v rozporu s ústavou. Je proto podle něj nezbytný přezkum u Ústavního soudu a za sporný označil i způsob projednání ve stavu legislativní nouze. 

Opozice vzápětí reagovala s tím, že poslanci hnutí ANO už na podnětu k Ústavnímu soudu pracují. Čekají však, až bude zákon zveřejněn ve sbírce zákonů. Ke stížnosti by se chtělo připojit i hnutí SPD.

Rozhodnutí prezidenta ocenil v Událostech, komentářích bývalý ministr financí Kalousek, který ho označil za „moudré.“ Odpovídá podle něj pravomocím prezidenta v parlamentním systému demokracie. „Velmi mě těší, že prezident ze sebe nedělá neomylnou autoritu z hlediska ústavy a dává najevo, že konečná autorita je Ústavní soud. Nejsme zvyklí za posledních deset let, že prezident se nepokládá za neomylného,“ míní.

Místopředseda opozičního klubu ANO Juchelka si však myslí, že podepsáním zákona a zároveň kritikou se Pavel zachoval jako „chytrá horákyně.“ V pořadu potvrdil, že hnutí ANO už připravuje ohledně zákona ústavní stížnost. „Také mi připadá zvláštní, že prezident vlastně podává ústavní stížnost sám na sebe,“ doplnil s tím, že v případě veta by nemusel být návrh přezkoumáván.  

Za jediného arbitra legislativní správnosti považuje náměstkyně Jelínková Ústavní soud, a proto krok prezidenta považuje za zodpovědný. „Je zřejmé, že věcně k tomu nemá připomínky a připadá mi, že už ani opozice neřeší novelu věcně tak, že by byla špatně. Spíše se řeší proces jako takový,“ dodává. Vládní koalice je podle ní připravena na všechny varianty rozhodnutí ústavních soudců. 

Projednávání zákona ve stavu legislativní nouze ale obhajovala s tím, že koalice původně navrhovala diskuzi v takzvaném zkráceném řízení, kterou však opozice odmítla a „jedinou cestou“ podle ní byl tento mechanismus. Naopak Juchelka tento způsob označil za překročení mezí a „nezodpovědnost vlády, která situaci podcenila“. 

Je to rozpočtový faul, říká Kalousek

S kritikou směrem k vládě v souvislosti s řešením valorizace penzí ale v reakci nešetřil ani exministr Kalousek. „Asi by nemělo zapadnout, že než rozhodne Ústavní soud, tak tady bude prostě prostředí jisté nejistoty a riziko obrovské blamáže,“ sdělil. 

Sporným schvalováním zákona ve stavu legislativní nouze podle něj kabinet úplně zbytečně zaspal. Současně s tím za jednu z největších chyb ministerstva práce a sociálních věcí považuje podporu předčasných důchodů, která podle něj byla v době vysoké inflace „útokem na stabilitu i spravedlnost systému“. 

„Nespravedlnost, která vznikla těmi výhodnějšími předčasnými důchody, se teď potáhne celou řadu let. Nelze říct vládě, že pracovala dobře. Vláda to prostě hrubě zanedbala a škody už vznikly – teď se jen modleme, že nevznikne další problém,“ zkritizoval Kalousek postup vládních politiků.

Podle Jelínkové ale odpovědnost za chyby ohledně valorizace penzí nesou předchozí vlády. Bránila se také tím, že meziměsíční inflace mezi prosincem a lednem byla nečekaně vysoká, a proto vláda k rozhodnutí o nižší valorizaci musela nečekaně přistoupit až později. 

Proti tomuto argumentu se ostře vymezil Kalousek, který tvrdí, že v rozpočtu ministerstva práce „bylo na valorizace penzí nula korun“. Domnívá se tak, že i přes výzvy ostatních politiků a úředníků vláda tento problém ignorovala. „Kdyby to paní náměstkyně myslela vážně, že se bude valorizovat mezi sedmi sty a tisíci korunami, tak ve své kapitole nemůže mít na valorizaci nula, ale osmnáct miliard. Ale jestli tam má někdo nulu, tak rozpočtově fauloval. Nepracoval tak, jak měl, a teď se vymlouvá. Protože ta nula je nezdůvodnitelná,“ dodal. 

Průměrná výše tzv. sólo starobního důchodu k 31. 12. daného roku
Zdroj: ČT24