Advokát Nespala vrátil Hradu peníze za obhajobu Zemana ve sporu se Šarapatkou

Advokátní kancelář Marka Nespaly vrátila prezidentské kanceláři peníze za obhajobu Miloše Zemana ve sporu se Zdeňkem Šarapatkou. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Hrad předtím Nespalu vyzval, aby mu peníze vrátil. Zhruba po roce totiž změnil původní názor, že prezidentovi má v kauze platit advokáta veřejný rozpočet, protože Zeman v ní vystupuje jako hlava státu. Nespala vrácenou částku neupřesnil, podle dřívějších informací jde přibližně o 150 tisíc korun.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil z Úřadu vlády pro neschopnost. Ten ale v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě. Soudy pravomocně rozhodly, že se má Zeman za tento výrok omluvit, což zatím neučinil. Nespala za prezidenta podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který dosud nerozhodl. Zatím u něj ale advokát uspěl se žádostí, aby se Zeman nemusel Šarapatkovi omluvit do doby, než bude o dovolání rozhodnuto. Nejvyšší soud zároveň zastavil exekuční řízení proti Zemanovi, který nedodržel lhůtu pro omluvu.

Soudy, které se sporem mezi Šarapatkou a Zemanem zabývaly, nedaly podle Hradu jednoznačnou odpověď, zda šlo z pohledu prezidenta o soukromý spor, nebo ne. „Sice přiznaly, že v televizním pořadu po celou dobu vystupoval jako hlava státu, z čehož Kancelář prezidenta republiky dosud vycházela, ale zároveň uvedly, že výroku se dopustil jako soukromá osoba,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Jakou částku advokátní kancelář vrátila, Nespala neuvedl, protože dle vlastních slov nebyl v této souvislosti zproštěn mlčenlivosti. Kdo Zemanovu obhajobu uhradí, bude pak podle něj jasné, až Nejvyšší soud rozhodne o dovolání. Vyúčtování se uskuteční až poté, co na Hradě nahradí Zemana 9. března Petr Pavel.

Podle dřívějších informací zaplatila Kancelář prezidenta republiky za právní služby ve sporu Zeman-Šarapatka nejméně 148 909 korun. „Zjistili to loni na podzim detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří prověřovali trestní oznámení podané Šarapatkou. Ten upozorňoval úřady právě na to, že se na soukromý Zemanův spor vydávají veřejné peníze z rozpočtu Hradu,“ napsaly Seznam Zprávy.

Trestný čin nebyl spáchán

Vyšetřovatelé konstatovali, že v této věci nebyl spáchán trestný čin. Podle státního zastupitelství je to ale námět pro Nejvyšší kontrolní úřad, který hospodaření Hradu minulý rok prověřoval, konečnou zprávu dosud nezveřejnil.

Částka ve výši téměř 150 tisíc korun však nebyla podle serveru jedinou, kterou stát za Zemana v tomto případě zaplatil. Ze svého účtu Hrad uhradil také náklady soudního řízení poté, co Zeman spor se Šarapatkou pravomocně prohrál a soud mu nařídil, aby se bývalému poradci omluvil. Částku 29 027 korun zaplatila prezidentská kancelář přímo na účet Šarapatkova advokáta Artura Ostrého.

Server iROZHLAS.cz nedávno napsal, že za celou dobu Zemanova prezidentství zaplatil Hrad z veřejných rozpočtů advokátní kanceláři Marka Nespaly téměř 21 milionů korun.