Vláda schválila nižší červnovou valorizaci penzí, novela míří do sněmovny. Opozice avizuje obstrukce

Události: Vláda schválila změny valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Vláda na mimořádném jednání na dálku schválila návrh na změnu pravidel pro červnovou valorizaci důchodů. Penzisté v průměru dostanou 760 korun navíc místo průměrného zvýšení o 1770 korun, jak by vyplývalo z dosud platného valorizačního mechanismu. Sněmovna bude návrh schvalovat zrychleně ve stavu legislativní nouze, opozice avizuje obstrukce.

Návrhu vlády na zrychlené projednání vyhověla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Znamená to, že zákonodárci by mohli normu schválit během jediného dne včetně případných pozměňovacích návrhů. Podobně poslanci přijímali zákony týkající se boje s covidem-19 nebo o pomoci Ukrajině.

Že je shoda na snížení červnové valorizace, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) již ve středu po pravidelné schůzi kabinetu. Ambicí vlády je snížit náklady, které bude stát v souvislosti s valorizací mít.

Kdyby se důchody zvýšily podle pravidel platných nyní, tedy v průměru o 1770 korun, stálo by to dodatečných 34,4 miliardy, při zvýšení o průměrných 760 korun to bude 15,4 miliardy. Částka je na dluh. „Cítili jsme nutnost sáhnout do toho mechanismu (valorizací) i z hlediska obecné spravedlnosti, mezigenerační solidarity a udržitelnosti do budoucna,“ prohlásil premiér Petr Fiala (ODS).

Změna valorizace důchodů
Zdroj: ČT24/MPSV

Podle Jurečky se sice průměr sníží, ale lidé s nízkými důchody dostanou přidáno více, než by dostali beze změny valorizačního vzorce. Červnová valorizace by totiž měla mít dvě složky – pevných 400 korun a k tomu zvýšení zásluhové části o 2,3 procenta. Ministr uvedl, že díky fixní částce porostou nízké penze výrazněji.

„Za poslední dva roky penze obrovsky narostly. To je velice dobře. Akorát třeba nenarostla podpora rodin s dětmi, takzvaný rodičák,“ poznamenala místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti).

„Takový krok je samozřejmě bolestivý pro každou vládu, pro každou zemi, ale pokud nechceme způsobit další, hlubší zadlužení, tak takový krok učinit musíme. I ve prospěch všech dětí a všech, kteří budou do budoucna pobírat důchody,“ řekl ČT24 ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Spory o ústavnost

Opozice ale již dala najevo, že se s takovými argumenty nespokojí. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová označila plány vlády za „drzost“, poslanec téhož hnutí Aleš Juchelka kritizoval vládu hlavně za to, že „mění pravidla uprostřed závodu“.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala míní, že by se důchodci po omezení valorizace dostali do obrovských finančních problémů. „Nemůžete takovýmto drastickým způsobem snížit valorizaci, protože senioři mají legitimní očekávání, že peníze jim stát dá, že se o ně postará,“ zdůraznil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř z SPD.

Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na níž by se měli poslanci vládnímu návrhu věnovat, by se měla uskutečnit 28. února. Opoziční politici již avizovali, že chystají obstrukce, kterými se pokusí schválení novely snižující červnovou valorizaci zabránit.

Místopředseda lidoveckých poslanců Jiří Navrátil doufá, že ve sněmovně převládne zodpovědnost nad populismem. „Všichni si musíme uvědomit, že státní rozpočet je jeden jediný a má své plusy i minusy a my nemůžeme zadlužit další generace dalším a dalším navyšováním schodku,“ zdůrazňuje.

ANO, SPD i mimosněmovní ČSSD avizují, že pokud vládní návrh projde, obrátí se na Ústavní soud. „Je to na hraně s ústavou a my budeme v případě přijetí tohoto zákona jednoznačně podávat ústavní žalobu,“ řekla ČT24 poslankyně SPD Lucie Šafránková.

90’ ČT24 – Omezení mimořádné valorizace důchodů (zdroj: ČT24)

Narušovat ústavnost by norma mohla i podle odborářů a zaměstnavatelů, kteří v té souvislosti zmiňovali možnou retroaktivitu i oslabení zásluhovosti. Vláda už dřív sdělila, že se neobává toho, že by změna valorizace mohla být protiústavní. Ústavní právníci Jan Kysela či Ondřej Preuss v minulém týdnu řekli, že novela o valorizaci by při případném přezkumu ústavnosti pravděpodobně obstála. 

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský předpokládá, že se jeho instituce bude záležitostí zabývat. Po návštěvě u nově zvoleného prezidenta Petra Pavla novinářům řekl, že se kvůli tomu nemůže k věci vyjadřovat.