Poslance čekají náročná jednání, na programu jsou volební a silniční novela i mediální zákony

Události: Poslance čekají důležité i sporné novely (zdroj: ČT24)

Poslance v příštích dnech čekají důležité body. Projednají návrh, podle nějž by se v Česku místo dvou dní volilo jen jeden, koalice hodlá otevřít také debatu o korespondenčním hlasování. Opozice je proti a tvrdý střet se čeká i na mimořádné schůzi k zákonu o České televizi a Českém rozhlase.

Místo diskuse o zákonech a jejich následného schvalování strávili poslanci během posledního jednacího týdne čas hlavně nad programem. Nakonec se tak dostali jen k pěti bodům. Část se pokusí projednat tento týden. „To byl opravdu smutný příběh, takže já doufám, že budeme opravdu reálně jednat,“ předeslal místopředseda poslanců STAN Ondřej Lochman.

Zákonodárci mají rozhodovat třeba o možnosti jednodenního hlasování. Novelu, kterou na začátku února schválila vláda, ale čeká rozsáhlá debata. Mezi politiky se totiž vede spor o to, který den by byly volební místnosti otevřené – vláda navrhuje pátek. „Říkáme, ať je to neděle, ať je to den pracovního klidu, proč pátek? Lidé směnují, třeba to nestihnou, to znamená, ať se stát přizpůsobí lidem, nikoliv lidé státu,“ oponuje šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Jestli se to zjednodušení povede, tak to bude podle mě dobře, může to být úspornější, může to být pro voliče ve finále i srozumitelnější,“ věří Lochman.

Korespondenční volba jako červený hadr

Vládní TOP 09 chce, aby se na program dostalo i zavedení korespondenční volby pro krajany v zahraničí. Senátní návrh čeká ve sněmovně už měsíce, jenže opozice ho odmítá a schvalování plánuje blokovat.

„My to chceme dotáhnout a opravdu pro nás je to priorita. Jestli to bude zrovna v týdnu? Důležité je, že bychom to začali projednávat. A určitě čekáme, že debata kolem toho bude košatá a dlouhá. Ale na druhou stranu, jak jsme slíbili, tak i kdybychom tady měli nocovat, tak ten zákon prosadíme,“ slibuje předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Pro SPD je to slovy předsedy jejích poslanců „červený hadr“ tohoto volebního období. „A to proto, že je to pro nás protiústavní věc,“ řekl předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Řidičský průkaz na zkoušku či úprava bodového systému

Řadu pozměňovacích návrhů poslanci očekávají u novely o silničním provozu, která upravuje bodový systém, zvyšuje u vybraných přestupků pokuty a zavádí taky třeba řidičský průkaz na zkoušku.

„I v minulosti patřil tento zákon mezi rekordmany v počtu právě pozměňovacích návrhů, budeme se snažit vysvětlovat, budeme otevření i pozitivním změnám, to důležité ale je, že ten zákon opravdu přináší pro veřejnost větší srozumitelnost,“ zdůrazňuje ministr dopravy Martin Kupka z ODS.

ANO podporuje výrazně přísnější tresty u extrémních porušení zákona, například jízdy v protisměru na dálnici nebo na červenou. „Tam bychom byli skutečně pro ten nejtvrdší postih, třeba i odebrání řidičského průkazu,“ předesílá Schillerová.

Ve středu navíc poslance čeká mimořádná schůze – svolala ji vládní koalice, a to kvůli finálnímu schvalování zákona o České televizi a Českém rozhlase. Vládní novela mimo jiné počítá s tím, že by do výběru radních zapojila i senátory. Opozice s tím ale nesouhlasí.