Pavel na mnichovské konferenci jednal s Macronem i Cichanouskou

Zvolený český prezident Petr Pavel se v pátek sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a později také s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou. Jednali spolu na okraj mnichovské bezpečnostní konference. Pavel dal předem najevo, že chce konferenci využít k navázání kontaktů.

Petr Pavel s Emmanuelem Macronem hovořil v mnichovském hotelu Bayerischer Hof, kde se koná i bezpečnostní konference, na kterou oba přijeli. Pavel je jedním z dvojice jejích českých účastníků, přijel také ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Jednání zvoleného českého prezidenta s Macronem se zúčastnil mimo jiné i velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Emmanuel Macron nepřímo vstoupil do české předvolební kampaně, když se tři dny před prvním kolem voleb sešel s Pavlovým protikandidátem Andrejem Babišem (ANO). Babiš se pak o Macronovi opakovaně zmiňoval v předvolebních debatách. S Pavlem se naopak setkal až nyní, necelé tři týdny po druhém kole českých voleb. Zvolenému prezidentovi zaslal ten francouzský po jeho vítězství gratulaci.

Po jejich páteční schůzce nebyl prostor pro otázky novinářů, ale oba její účastníci se k ní později vyjádřili na sociálních sítích. Petr Pavel ještě před odjezdem do Mnichova řekl, že tuto významnou bezpečnostní akci chce využít k navázání kontaktů pro svou budoucí roli hlavy státu. Tak podle něj vypadalo i jednání s francouzským prezidentem.

„Zajímaly ho vize mého prezidentství, k nimž patří i snaha překonávat konflikty, spojovat společnost či posílit prestiž Česka v zahraničí,“ uvedl Pavel. Macron po setkání vyzdvihl vztahy mezi Českem a Francií a slíbil jejich další posilování.

Zmínil se také o Pavlově „hrdinství při záchraně 53 francouzských vojáků v Jugoslávii v roce 1993“. Pavel tehdy stál v čele 29členné skupiny dobrovolníků, jež dostala do bezpečí 53 francouzských vojáků, kteří uvázli pod minometnou palbou ve válečné zóně mezi srbskými a chorvatskými silami.

Po zahájení bezpečnostní konference měl Pavel naplánována další jednání. Hovořil například s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou, po jednání uvedl, že spolu hovořili o rostoucím vlivu Ruska na Bělorusko a jeho přítomnosti na běloruském území. „Jsem připraven podporovat demokratické Bělorusko, které (Cichanouská) reprezentuje, na mnoha úrovních a v různých oblastech,“ uvedl Pavel, který do prezidentské funkce nastoupí 9. března.

Večer se Pavel zúčastní slavnostní večeře pro šéfy států a vlád. V sobotu, kdy bude konference pokračovat, se zúčastní panelové diskuse o válce na Ukrajině spolu s premiéry Dánska, Finska, Estonska, Švédska a také ukrajinským ministrem zahraničí Dmytro Kulebou.