Odboráři kritizují vládu, že s nimi nejedná o reformě penzí. Narušila sociální dialog, míní Středula

Události: Odboráři kritizují vládu kvůli důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) v pátek představili své výhrady k důchodové reformě, kterou připravuje vláda. Podle předáků největší odborové centrály má reformní plán slabiny. Důrazně se staví proti navyšování důchodového věku i proti omezení mimořádné valorizace penzí v červnu. Odbory si také stěžovaly na to, že s nimi vláda o zamýšlených změnách nejedná. Odborový svaz KOVO tak dle předsedy ČMKOS debatuje o možnosti protestních akcí.

Pětikoaliční kabinet v programovém prohlášení slibuje, že reformu provede. Premiér Petr Fiala (ODS) v posledních dnech několikrát zopakoval, že reformování systému důchodů je nutné, aby byl udržitelný i pro příští generace penzistů. Podotkl, že změny měly provést už předchozí vlády.

Ministři zatím zmiňují zrušení stropu na důchodový věk. Ten se nyní každý rok o pár měsíců posouvá, zastavit by se měl v příštím desetiletí na 65 letech. Vládní politici mluví o tom, že by se pak ale mělo dál v postupném navyšování pokračovat až do 68 let, a to podle prodlužování života.

Středula: Říkáme ne navyšování důchodového věku

Odbory se staví proti záměru navyšovat důchodový věk. Volají po dřívějším důchodu pro lidi v náročných povoláních a požadují, aby tato skupina byla širší. 

„Říkáme jednoznačné ne prodlužování věku pro odchod do důchodu na 68 let,“ prohlásil předseda ČMKOS Josef Středula na páteční tiskové konferenci. „Pro nás je to zcela neakceptovatelné, nevhodné, zavádějící. Navíc vláda vůbec neví, co tím koná. Nikdo neprovedl žádnou analýzu,“ soudí.

„Byť se to z ekonomického hlediska zdá jako logický krok, který může velmi rychle vybalancovat celý důchodový systém do plusu, myslím si, že tam je celá řada otazníků,“ řekla v Událostech, komentářích k posunutí hranice důchodového věku ekonomka Danuše Nerudová. Upozornila, že naděje na dožití znamená něco jiného než naděje na dožití ve zdraví, která je podle ní nižší, než by byla hranice věku odchodu do důchodu. „Můžeme dojít k tomu, že tu budeme mít poměrně velkou skupinu lidí, kteří budou žádat o předčasný nebo invalidní důchod,“ varovala.

Odbory podle Středuly postrádají jakoukoliv analýzu současného i budoucího stavu. Vláda by ji měla příští rok předložit, míní. Kabinet podle něj najednou s reformou spěchá.

Podle odborářů vláda nedostatečně bojuje s inflací, přijímá protichůdná opatření a za špatný stav rozpočtu „chce trestat současné i budoucí důchodce“. Vedení ČMKOS uvedlo, že je nutné provést důchodovou reformu jako součást reformy daňové. Poukazuje na to, že Česko má ve srovnání s vyspělými státy vysoký podíl financování penzí z odvodů, zatímco jiné země je víc platí i z daní.

Svaz KOVO debatuje o možnosti protestních akcí

Odbory také kabinet kritizují za to, že s nimi o plánované reformě nejedná. „V květnu loňského roku jsme požádali premiéra i vicepremiéra o to, abychom byli zařazeni do pracovní skupiny k důchodům,“ uvedl Středula.

Podle něj se zatím žádná oficiální debata na téma důchodové reformy mezi odbory a vládou neuskutečnila. Kabinet tím dle Středuly narušil sociální dialog. „Ani jsme nedostali žádný podklad, se kterým bychom mohli pracovat. Ale najednou už se ví, jak se bude pokračovat,“ diví se. „Včera před polednem (ve čtvrtek) jsme obdrželi návrh změny zákona o valorizaci, připomínky máme dát do dneška, vláda to projedná v pondělí. To není sociální dialog, není to ani hra na dialog, je to ignorování sociálního dialogu,“ řekl Středula.

„Jak toto může dále pokračovat? Poměrně jednoduše. Například mí kolegové z odborového svazu KOVO již zahájili debatu o možnosti protestní akce,“ prozradil. „ČMKOS jednoznačně podpoří kroky svazu KOVO a vyzve případně další svazy k následování,“ dodal Středula.

Studio ČT24: Brífink odborářů k plánované důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Omezení mimořádné valorizace penzí může dle Samka narušit ústavnost

Středula také oznámil, že v dopise požádal premiéra Petra Fialu (ODS), aby na 6. března byl na jednání tripartity mimořádně zařazen bod týkající se důchodové reformy. „Protože když vláda nemá schopnost sociální dialog vést, tak my ho vést chceme,“ podotkl.

Omezení mimořádné valorizace penzí může podle místopředsedy ČMKOS Víta Samka narušit principy ústavního pořádku České republiky. Zmínil princip retroaktivity, legitimního očekávání a rovného zacházení. „K tomuto dni je známo, jaká má být valorizace důchodů. Je zde zákonná úprava s podmínkami. Česká vláda má vydat pouze technické nařízení. Legitimní očekávání každého důchodce opřené o znalost nynější právní úpravy je tady nabíledni,“ uvedl Samek.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) od odborů postrádá návrhy na řešení udržitelnosti penzijního systému. V pátek řekl, že názor odborů zná a komunikuje s nimi na odborné bázi. S odboráři se prý sejde nejpozději na tripartitě. Podotkl, že podporu musí dostat v době vysoké inflace i jiné skupiny než důchodci.

Fiala: Sociální dialog je pro nás zásadní, to opakovaně prokazujeme

Premiér Fiala páteční kritiku ze strany odborů odmítl. „Sociální dialog je pro naši vládu naprosto zásadní, což opakovaně prokazujeme na jednáních tripartity, rekordním navyšováním důchodů v poměru k průměrné mzdě, ale i v absolutních číslech,“ uvedl premiér. Dodal, že sociálnímu smíru a mezigenerační solidaritě nejvíce škodí právě podobná vyjádření předsedy ČMKOS. 

Později odpoledne Fiala na Twitteru uvedl, že v dubnu by mělo být jasné, kterou cestou se vláda vydá. Od výsledku komplikované debaty a změn, které „budou bolet“, si slibuje řešení vedoucí ke snížení deficitu státního rozpočtu. „Nezměníme věk odchodu do důchodu tam, kde už je nastaven. To znamená, že do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu až na hranici 65 let pro všechny,“ konstatoval premiér. Tématu se bude věnovat ve svém sobotním příspěvku na Facebooku.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) podotkl, že diskuse s tripartitou ohledně důchodů je zásadní. „Má ale smysl v momentu, kdy bude návrh reformy skutečně předložen a bude shoda nad parametry reformy na úrovni vlády. Harmonogram předložení návrhu pak řeší ministerstvo práce,“ doplnil.

Opozice chystá obstrukce

Mimořádná červnová valorizace má být kvůli velkému zadlužení citelně nižší, než říkaly původní výpočty – kolem 750 korun. Dotkne se to hlavně lidí s vysokými penzemi. „Platná právní úprava neříká, že má být navýšení 750 korun, ale 1770 korun. A ten rozdíl chce vláda důchodcům sebrat,“ kritizoval Středula.

V rozhovoru pro Události zdůraznil, že je dáno zákonem, že důchodci jsou částečně ochránění před vlivem inflace. „Vláda se má soustředit na boj s inflací, ne na boj s důchodci,“ vzkázal Středula „Je garantováno, že obdrží navýšení. A vláda spekuluje. My si myslíme, že je to protiústavní,“ doplnil.

Plné přidání by vyšlo na víc než čtyřiatřicet miliard. Aby platila úspornější varianta, se zhruba patnáctimiliardovým dopadem, musí podle Jurečky vyjít novela ve Sbírce zákonů nejpozději jednadvacátého března. O možnosti projednání ve zkrácených lhůtách proto jednal s opozicí.

„Bylo mi řečeno, že by to bylo stejně zavetováno, takže jsem v situaci, kdy vlastně jediný možný nástroj, který jsem schopen teď použít, abych stihl termíny, které potřebuji, je stav legislativní nouze,“ řekl Jurečka.

Návrh novely má kabinet na dálku schvalovat v pondělí na mimořádném jednání. Mimořádně by se k němu měli poslední únorový den sejít i poslanci. Proti novele je opozice. Ve sněmovně chystá obstrukce. Pokud návrh nakonec projde, jsou obě nevládní hnutí připravena normu napadnout u Ústavního soudu.

„Budeme ten zákon bránit. Budeme bránit to, aby neprošel, protože to znamená reálné vzetí důchodcům zhruba sedm tisíc korun v průměru letos,“ řekla šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Jsou to nástroje, které jednací řád umožňuje. To znamená projevy, eventuálně obstrukce, nějaké přestávky a tak dále. Nepochybně, pokud dojde k té změně, tak se určitě obrátíme na Ústavní soud,“ sdělil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, že strach nemá. „Myslím si, že to rozhodnutí vlády je zodpovědné a je výrazem mezigenerační solidarity,“ řekl už ve čtvrtek.

Nerudová: Na reformu musíme nahlížet komplexně

V lednu se průměrný důchod blížil hranici 19,5 tisíce. Od předloňského prosince se do současnosti penze zvýšily o čtyři tisíce korun. Vedle vysoké inflace se v nich projevilo i takzvané výchovné. V červnu by měl průměrný důchod přesáhnout dvacet tisíc.

Stát ale přidává na dluh. Loni byl důchodový účet v minusu bezmála 25 miliard, letos to podle odhadů bude skoro 83 miliard korun. To je nejvyšší schodek v novodobé české historii. Populace navíc stárne. Lidí starších 65 let jsou už téměř dva miliony a 170 tisíc, což je pětina všech obyvatel.

Nerudová v Událostech, komentářích zdůraznila, že na celou debatu o důchodové reformy je potřeba se dívat komplexně, tedy na všechny návrhy. „Jestli budou v komplexu a globálu dávat smysl,“ poznamenala.

Vláda podle ní musí důsledně komunikovat a vysvětlovat. „Jsem pevně přesvědčena, že pokud za těmi návrhy bude skutečně vysvětlování toho, že to povede k mezigenerační solidaritě, že nebudeme žít na dluh mladých lidí a vláda bude vysvětlovat všechny ty součásti a nejen vytržené věci, že lid nakonec pochopí, že ty změny jsou potřeba. Protože když je neuděláme, tak to povede k tomu, že v budoucnosti nebude na nějaké jiné věci,“ řekla.

Události, komentáře: Nerudová, Holmerová a Vidovićová k důchodové reformě (zdroj: ČT24)