Posun důchodového věku nad 65 let by se podle Fialy týkal těch, kdo půjdou do penze za 20 až 30 let

Premiér Fiala o penzijní reformě na tiskové konferenci po návštěvě ministerstva kultury (zdroj: ČT24)

Zatím jen k diskusi jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) určeny návrhy na změny v důchodovém systému. Ujistil, že případný posun odchodu do důchodu nad 65 let by se týkal až lidí, kteří mají do penze jít za několik desetiletí, a nezahrnoval by náročné profese. Dodal, že posouvání věku odchodu do penze by bylo postupné, chce ke zvýšení přistoupit jinak než Francie, kde obdobné plány vlády vyvolaly velké protesty.

Předseda vlády hovořil o důchodové reformě po své návštěvě na ministerstvu kultury.  „Budeme o tom jednat s opozicí, budou parametry reformy včas zveřejněny, bude o tom probíhat veřejná debata. Ona už probíhá, i když jsme nic oficiálně nepředstavili,“ poznamenal.

Nechtěl zatím hovořit o žádných podrobnostech s tím, že o čem se zatím hovoří, jsou návrhy, které přicházejí z ministerstev a od odborníků. „Vláda o ničem nerozhodla. Až rozhodneme, tak se budeme snažit vyladit všechny věci, aby to bylo sociálně únosné, finančně únosné,“ řekl Fiala.

Důchodový věk se postupně zvyšuje už léta, a to u mužů o dva měsíce a u žen obvykle o čtyři měsíce za rok. Strop je zatím na 65 letech, kterého by měl systém dosáhnout v příštím desetiletí. Experti – včetně Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) – doporučují v pomalém posouvání věkové hranice pokračovat – s argumentem, že by to zmírnilo finanční propad penzijního systému. 

Předseda vlády ujistil, že posuny musí být pozvolné. „Nemůže se to týkat lidí, kteří mají před penzí. To je vyloučeno. Nepůjdeme cestou, o jaké uvažují třeba ve Francii. Muselo by to být dlouhodobé – pro lidi, kteří půjdou do penze třeba za dvacet třicet let. Musíme rozlišit ty, kteří mohou pracovat o něco déle, a ty, kteří jsou v náročných povoláních a nemohou pracovat o něco déle,“ shrnul Fiala své představy změn. Dodal, že bude potřeba „důkladně promyslet, kterých profesí by se to týkalo a za jakých podmínek“.

Nejen zvýšení věkové hranice

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní prověřuje, koho by se předčasná penze bez krácení částky mohla týkat. Zatím mohli do důchodu nastupovat dřív horníci. Od letoška se k nim přidali záchranáři a podnikoví hasiči, jejich zaměstnavatelům se postupně zvednou odvody z 21,5 procenta na 26,5 procenta.

Podle premiéra ale musí důchodová reforma zahrnovat více parametrů než jen změnu věku, ve kterém se jde do důchodu. Je to i výše odvodů či poměr důchodu k průměrné mzdě. Nynější nastavení považuje Fiala za neudržitelné. Míní, že reformu měly udělat už předchozí vlády.

UDÁLOSTI: V rámci důchodové reformy se řeší taky otázka prodloužení věku odchodu do penze (zdroj: ČT24)

„Kdybychom pokračovali a neudělali nic tak, jako to udělali naši předchůdci, tak prostě mladí lidé slušnou penzi mít nebudou,“ dodal. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hovořil také o ambici, „aby se dále nerozvíraly nůžky mezi starobními důchodci“. Ti s nadprůměrnými důchody by podle něj měli mít v budoucnu příjmy valorizované relativně méně. Naopak chce najít způsob, jak přilepšit lidem, jejichž důchody jsou nízké.

Česká televize získala v únoru dokument ministerstva práce, který projednala koaliční rada, a vyplývá z něj, že by nynější padesátníci měli odcházet do penze v 66 letech, dnešní čtyřicátníci v necelých 67 letech a lidé, kterým je v současnosti pod 34 let, v 68 letech. Podle mluvčího kabinetu Václava Smolky jsou ale tyto údaje „nesprávně prezentovány“. Ujistil, že vláda nic takového neschválila. Předseda koaličních Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš zdůraznil, že je třeba se o reformě „v koalici dále bavit, dospět k návrhu, který bude férový“.

Předsedkyně poslaneckého klubu opozičního ANO Alena Schillerová uvedla, že je hnutí připraveno o změnách v důchodovém systému debatovat, ale až koalice připraví konkrétní návrh. „Chceme vidět parametry, chceme vidět, koho by se to týkalo, kdo by měl předčasný důchod, koho by se týkal nárůst, jak by se zohlednilo vzdělání,“ řekla Schillerová. Poslanec ANO Aleš Juchelka očekává hlubokou debatu, ve které jistě promluví nejen opozice, ale také odbory a profesní organizace.

Jurečka chce s koaličními i opozičními partnery jednat o podobě změn v důchodovém systému v únoru a ještě v březnu. Pak počítá s tím, že návrhy parametrů reformy zveřejní.