Poslední mobilní operátor zdražuje tarify. O tom, co by celkově pomohlo zlevnit volání, se vedou spory

Události: Poslední mobilní operátor zdražuje tarify (zdroj: ČT24)

Operátor Vodafone od konce února zdraží paušální mobilní tarify. Po T-Mobilu a O2 je tak posledním z velkých hráčů, který se rozhodl zvýšit ceny některých produktů. Krok společnost vysvětluje rostoucími náklady. Podle některých odborníků by ceny tarifů mohl snížit vstup čtvrtého velkého operátora na trh, to však nyní dle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Marka Eberta není reálné.

Dražší elektřina nebo rostoucí náklady na údržbu sítě jsou důvody, které podle jednoho ze tří největších tuzemských operátorů stojí za plánovaným zdražením tarifů.

„Zdražení se týká mobilních služeb s paušální měsíční platbou, bude ve výši devět procent. Bude se týkat firemních i nefiremních zákazníků. Nemění se tedy ceny, pokud jde třeba o předplacené karty, pokud jde o stávající tarify pevného internetu nebo pokud jde o Vodafone televizi,“ přiblížil mluvčí Vodafone Ondřej Luštinec.

Už na podzim minulého roku zvedly ceny některých svých produktů i operátoři T-Mobile a O2. T-Mobile nyní obdobný krok pro své mobilní zákazníky neplánuje, společnost O2 záměry nekomentovala.

„Ceny v telekomunikacích se nezvedaly mnoho let. Mobilní síť je velkým žroutem energie, takže náklady jsou poměrně vysoké, ty se zvýšily operátorům klidně čtyřikrát až pětkrát,“ podotkl telekomunikační analytik a bývalý člen Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřej Malý.

Malý: Cenová srovnání jsou zastaralá

Podle Evropské komise mají Češi nejdražší mobilní tarify v celé Evropské unii, spolu s nimi třeba Dánové nebo Maďaři. Naopak nejlevnější tarify mají ve Švédsku, Španělsku nebo Polsku.

Ceny mobilních tarifů v EU (2021)
Zdroj: Eurostat / ČT24

„Cenová srovnání jsou extrémně zastaralá, když se podíváte na ceny neomezených dat, což je to, oč tu běží, tak Česko rozhodně nepatří mezi nejdražší země v Evropské unii. Jsme někde na průměru nebo někde nad průměrem,“ argumentoval Malý.

Ceny tarifů by podle některých odborníků mohl snížit vstup čtvrtého velkého operátora na trh. To je ale v tuto chvíli podle předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu Marka Eberta nereálné.

„Český trh je ve srovnání s ostatními poměrně malý. Je to trh, který je hodně saturován už stávajícími operátory. Takže z tohoto pohledu v tuto chvíli nevidím prostor pro to, aby přišel nový hráč,“ míní Ebert.

Smysl úřad vidí v podpoře malých virtuálních operátorů – tedy těch, kteří nemají vlastní sítě. Jejich prostřednictvím chce zvýšit konkurenci na trhu, čímž by se data i další služby mohla zlevnit.