Ruská agrese vůči Ukrajině je zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost, řekl Vystrčil

Záznam: Novoroční projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednesl svůj novoroční projev. „Rok 2022 byl složitý, přesto jsme mnoho dokázali,“ řekl. Vzpomenul třicetileté výročí vzniku samostatné České republiky a také aktuální válku na Ukrajině. Občanům Česka poděkoval za solidaritu a ujistil je, že na každém v demokratické společnosti záleží. K Česku promluví na Nový rok také premiér Petr Fiala (ODS). Své vánoční poselství už dříve sdělil prezident Miloš Zeman.

Miloš Vystrčil v novoročním projevu odkázal k třicetiletému výročí existence samostatné České republiky. „Popravdě nemyslím, že bychom měli slavit, přesto jsem přesvědčen, že je co připomínat a za co děkovat,“ uvedl. Ocenil dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem, které nepovažuje za samozřejmé.

Hlavním pilířem demokratických principů je podle něho česká ústava. „Máme nyní velkou odpovědnost a máme štěstí, že máme na co navazovat,“ připomněl.

Nadcházející rok popsal Vystrčil jako závod s časem a nelehkou cestu. „O naší budoucnosti bude rozhodovat naše pracovitost, sebevědomí, soudržnost, solidarita a zodpovědnost. Nikdo nám zadarmo nic nedá. Možná si nás někdo bude chtít koupit, ale to jenom proto, aby nám to potom zúčtoval, včetně lichvářských úroků,“ varoval. Podle Vystrčila je ale důležité rozvíjet vzájemnou podporu a nepodléhat skepsi.

Agresorům se neustupuje

Ruskou agresi vůči Ukrajině označil Vystrčil za zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost. „V historii nalezneme dostatek důkazů, že svoboda a svobodná budoucnost nejsou zadarmo. Víme, že agresorům se nesmí ustupovat. Kdykoliv tak učiníme, je množství zmařených životů a velikost škod vždy větší a větší,“ obává se.

Současná doba není podle Vystrčila jednoduchá i vzhledem k inflaci, energetické krizi a souvisejícímu zdražování. „Někteří se neštítí na vzniklé situaci politicky nebo ekonomicky parazitovat,“ varoval. Dodal, že se nesmí opožďovat pomoc nejpotřebnějším a že účinnou a adresnou pomoc musí hledat všechny úrovně veřejné správy. Vláda podle něj musí rychleji sahat k účinným opatřením.

Češi jsou solidární

Oceňuje ale, že i v těžké době jsou Češi solidární. Že občanská společnost pomáhá, považuje za povzbudivou zprávu. Za pomoc ocenil jednotlivce, organizace, podnikatele i firmy, kteří pomáhají v krizi tam, kam stát či samosprávy nedosáhnou.

„Hluboce se proto opakovaně skláním nad solidaritou, velkorysostí a spontánní pomocí, kterou celá řada z vás poskytla Ukrajině a Ukrajincům,“ zněla Vystrčilova slova. Obdiv a poděkování vyjádřil také všem, kteří se podíleli na likvidaci požáru v Českém Švýcarsku. Díky si podle něho zaslouží nejen hasiči a další záchranné složky, ale i dobrovolníci a také ti, kteří poskytli pomoc ze zahraničí.

Záleží na každém, politicích i občanech

„Solidarita, vzájemná pomoc a podpora slabších jsou naší velkou zbraní. Velkou zbraní, ze které se sice nestřílí, ale přesto je velmi účinná,“ domnívá se Vystrčil. Podotkl v té souvislosti, že by bylo třeba více pozornosti věnovat i dalším – citlivějším – tématům, které vyžadují solidaritu. Konkrétně jmenoval změnu klimatu, vztahy mezi ženami a muži a práva sexuálních menšin.

„Jsem přesvědčen, že my politici musíme být odvážnější, důslednější a méně populističtí. Pokud neubudeme totiž schopni dostatečně vysvětlovat a zdůvodňovat své kroky, pokud nebudeme schopni se chovat slušně, postavit se diskriminaci, nelhat, přiznat chybu a případně se za ni omluvit, pokud nebudeme schopni se tvrdě postavit populistům a dezinformátorům, bude stabilita našeho politického systému vážně ohrožena,“ vyslovil svou obavu.

K lepšímu fungování politického systému může přispět podle něho každý svým každodenním aktivním přístupem a využíváním volebního práva. Vyzval lidi, aby odevzdali svůj hlas v nadcházejících prezidentských volbách. „Ve svobodné, demokratické společnosti záleží skutečně na každém z nás. Nikdo z nás není nulou,“ zdůraznil.

Vystrčil také poznamenal, že Česko se v roce 2022 zapsalo dobře v zahraničí. Jednak během českého předsednictví v Radě Evropské unie, jednak jako člen NATO. „Ukázali jsme, že na mezinárodním poli dokážeme být lídrem a partnerem,“ uvedl.

Projev chystá i premiér, prezident už pronesl vánoční proslov

Premiér Petr Fiala plánuje občany oslovit s novoročním projevem 1. ledna od 20:00, opět i před kamerami České televize. Ve svém loňském novoročním projevu označil tehdy nadcházející rok 2022 za jeden z nejsložitějších a nejtěžších od vzniku samostatné České republiky.

Předpokládá se, že kromě dopadů inflace a války na Ukrajině Fiala v aktuálním projevu zhodnotí také české předsednictví v Radě EU. 

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) novoroční projev ani letos nechystá.

Prezident Miloš Zeman k obyvatelům Česka promlouval o vánočních svátcích. Na Štěpána pronesl své poslední vánoční poselství z pozice hlavy státu. Bilancoval svou vlastní politickou kariéru. Z aktuálních otázek zmínil inflaci či energetickou krizi, vyslovil se rovněž pro mezinárodní tlak, který podle něj jednou zajistí ruský odchod z Ukrajiny.