Asociaci krajů dál povede Martin Kuba. Novým místopředsedou bude Martin Půta

Předsedou Asociace krajů ČR (AK ČR) bude i v dalších dvou letech jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Místopředsedou bude nově liberecký hejtman Martin Půta (SLK), který vystřídá Ivo Vondráka (ANO) z Moravskoslezského kraje. Kuba a Půta byli ve čtvrtek na zasedání AK ČR v Hnanicích na Znojemsku zvoleni jednomyslně, chyběl pouze pražský primátor, uvedla mluvčí asociace Hana Brožková.

Vondrák už místopředsedou být nechtěl, protože se věnuje kromě řízení kraje i práci ve sněmovně. „Kolegové se spolu domluvili, že se takto vystřídají,“ řekl Kuba ke změně na postu místopředsedy.

Kraje za uplynulé dva roky řešily především dopady pandemie covidu a letos také pomoc ukrajinským uprchlíkům. „Bylo to velmi nestandardní fungování a společně jsme to zvládli,“ dodal Kuba.

Z programových věcí předseda vypíchl to, že se podařilo přesvědčit vládu o tom, že je potřeba dát více peněz ze státního rozpočtu na záchrannou službu, protože kraje do ní dávaly stále více peněz. „Dostali jsme se k podílu 65 procent z krajských rozpočtů a stát nám tyto zvýšené příspěvky nedorovnával. Příští rok už si kraje rozdělí 1,5 miliardy od státu na záchranky,“ řekl.

Kuba: Důležité je, aby stát dával krajům víc peněz

V dalších dvou letech chce Kuba pokračovat v komunikaci s vládou, která je podle něj úspěšná – v řadě věcí se krajům daří s kabinetem dohodnout. Dlouhodobým tématem je spravedlivější rozpočtové určení daní. Podle Kuby je důležité, aby stát dával krajům více peněz a aby se modernizoval klíč, podle kterého si kraje tyto peníze rozdělují.

„V lednu chceme jít s naším návrhem na ministerstvo financí, abychom si doladili naše pohledy, a v prvním pololetí by návrh měl jít do sněmovny. Naší politickou vizí je, že by se peníze měly rozdělovat podle nového systému v roce 2025,“ nastínil předseda AK ČR.

Vedení krajů o rozdělení peněz dlouhodobě diskutovalo. „Už se podařilo překonat jednostranný pohled, že bychom měli mít stejné peníze na jednoho obyvatele, protože kritérií je daleko více,“ podotkl Kuba.

Asociace sdružuje všechny kraje v České republice a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Patří mezi ně i hlavní město Praha, kde je dosluhujícím primátorem Zdeněk Hřib (Piráti). Nový primátor vzešlý ze zářijových komunálních voleb, které v metropoli vyhrála koalice SPOLU, nebyl dosud zvolen. Vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá 75 dní a je tak nejdelší v historii Česka.