Regulujte ceny energií, vyzvaly kraje vládu. Je třeba směřovat k zastropování v rámci EU, řekl Fiala

Hejtman Kuba o zajištění energií v krajích na příští rok (zdroj: ČT24)

Asociace krajů vyzvala vládu, aby regulovala ceny plynu a elektřiny pro domácnosti. Udělat by to měla od začátku roku 2023, apeloval v pátek jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Návrh asociace podpořili všichni hejtmani, úsporný tarif podle nich není řešením. Opozice se s požadavky krajů ztotožňuje. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že je třeba směřovat k zastropování cen energií. Řešení je ale podle něj nutné dosáhnout na unijní úrovni. Už jednal s předsedkyní Evropské komise a vyjednává podporu dalších zemí.

„Nárůst cen je tak skokový, že už se nedá mluvit o krizi, ale o kolapsu. Pokud některé komodity tak skokově zdraží, jedná se o kolaps trhu. Tahle situace vznikla proto, že jsme ve válce, a když jsme ve válce, nemůžeme rezignovat na to, že budeme bojovat. Rusko využívá plyn jako zbraň,“ zdůraznil Kuba. 

Návrhy, na nichž se shodla Asociace krajů, nebudou podle hejtmana „dramaticky finančně zatěžující“. Opatření by měla zabránit kolapsu českých firem a vzniku velké nezaměstnanosti. Stát by měl podle Kuby řešit situaci domácností, veřejného sektoru a firem.

„Náš návrh pro řešení domácností je, že by vláda měla od tarifu, který byl zvolen, přejít od začátku roku k regulované ceně. Nikdo nebude platit víc, než by měla vláda definovat, kolik koncový zákazník zaplatí. Nemuseli bychom dotovat domácnosti, které mají ceny elektřiny pod tou (regulovanou) cenou, dotace by nesměrovala všude. Musí se to udělat u elektřiny i plynu. Dotovalo by se prvních pětasedmdesát procent obvyklé spotřeby v tom domě,“ navrhuje Kuba a dodává, že dotace by nešla na rekreační objekty.

Nejvyšší přijatelná cena

Jako řešení pro veřejný sektor Asociace krajů navrhla, aby kabinet určil státního obchodníka s energií. „Měl by zákonem uloženo, že může nakoupit a že firmy mu musí prodat deset, patnáct procent své produkce,“ vysvětlil hejtman. To by podle něj pomohlo školám, nemocnicím a domovům pro seniory, naopak podpora by nešla bazénům.

Kuba zmínil Španělsko a Portugalsko, které si definovaly nejvyšší přijatelnou cenu plynu a vše, co je nad ní, dotují. Toto řešení by měla přijmout podle asociace celá Evropa nebo Německo. „Je to systém, který je velmi funkční, a dopad na zákazníka je minimální,“ míní Kuba.  

Návrhy mají podporu všech hejtmanů, úsporný tarif prý není řešením

Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) řekl, že opatření prezentovaná Kubou odsouhlasili všichni hejtmani. „Považujeme je za naprosto mimořádná, protože jsme v naprosto extrémní situaci a hrozí energetická chudoba. Nechceme tedy řešit pouze energie pro kraje a jejich organizace, ale i pro domácnosti a podnikatele,“ uvedl. 

Vládu k zásahu před několika dny vyzval i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). „Hrozí omezení dostupnosti veřejných služeb, konec velké části podnikatelského sektoru a energetická chudoba domácností. Úsporný tarif podle všeho situaci neřeší, vláda musí stanovit maximální cenu. Dále musí ve veřejném sektoru stanovit objem služeb, které chce zachovat,“ zhodnotil Půta.

Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) jsou stávající kroky ministerstva průmyslu a obchodu nesrozumitelné a pomalé. „Proto se domníváme, že musíme přijít s alternativním návrhem,“ dodal.

Ústecký hejtman Jana Schiller (ANO) míní, že kabinet by měl také jednat o pokračování těžby uhlí. „Nemyslím si, že jsme v situaci, kdy bychom si mohli dovolit skončit s těžbou.“ 

Dle premiéra Fialy nejsou podněty hejtmanů nové, vláda se jimi údajně zabývá již řadu týdnů. Fiala poznamenal, že kabinet jedná o celoevropském stanovení maximálních cen i o variantách transformace energetické skupiny ČEZ. Žádné z navrhovaných opatření ale podle předsedy vlády nemá rychlé a jednoduché řešení.

Fiala předpokládá, že brzy bude moci oznámit řešení, uvedl odpoledne na brífinku ve sněmovně. Bude ale fungovat nejdříve příští rok, nikoli letošní zimu. „Naším cílem je získat výrobu a cenotvorbu elektrické energie pod kontrolu státu,“ řekl.

Fiala hovořil s řadou předsedů vlád zemí EU, naposled s rakouským kancléřem Karlem Nehammerem. „Země s podobným trhem a podobnými podmínkami, jako je Česká republika, řeší naprosto podobné problémy. Žádná jednoduchá národní řešení k dispozici nemají,“ uvedl.

Dosud podle Fialy nebyla ochota z různých důvodů k celoevropskému zásahu a řešení. „Teď ale vidím změnu v tomto postoji, a proto můžeme k nalezení celoevropského řešení dospět,“ konstatoval. Možností je podle něj víc. „Jednou z variant může být odpoutání ceny plynu od elektrické energie a nějaká forma zastropování,“ přiblížil. 

Požadavky krajů kopírují návrhy ANO, řekl Havlíček

Podle bývalého ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) se požadavky AK do značné míry shodují s návrhy opozičního hnutí ANO. „Navrhovali jsme okamžitou regulaci formou zastropování, okamžité řešení posílení pozice v ČEZ,“ poznamenal. Asociace podle něj potvrzuje, že energetická situace je kritická nejen v domácnostech a firmách, ale i v nemocnicích, školách či obcích.

Vláda by podle Havlíčka měla stanovení nejvyšších cen neprodleně řešit, jinak hrozí kolaps země. „Argumenty o tom, že to nebude motivovat k úsporám, jsou potvrzením toho, že vláda je úplně odtržena od reality. Stejně tak je chybou spoléhat na evropské řešení,“ dodal první místopředseda ANO.

Také další opoziční hnutí SPD podle předsedy poslaneckého klubu Radima Fialy dlouho apeluje na regulace cen energií. „Celoevropská není možná, neboť každá země má jiný energetický mix,“ míní. Hnutí považuje za vhodné odejít z komoditní burzy v Lipsku a vystoupit ze systému emisních povolenek.

„Dále již dlouho prosazujeme českého obchodníka s energiemi (ČEZ) ve stoprocentním vlastnictví státu,“ uvedl Fiala z SPD. Česko podle něj potřebuje i vlastního obchodníka s plynem, státní zásobníky plynu a státní rafinerie ropy. „To všechno jsou věci strategické infrastruktury a souvisí s energetickou bezpečností,“ vysvětlil.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků bojují české firmy kvůli vysokým cenám energií o přežití. Podle předsedy jejího představenstva Josefa Jaroše AMSP upozorňuje na nedostatečné konání vlády již od února. „Konkrétní návrhy zpracované společně byly předloženy v květnu. Avšak klíčové problémy stále nejsou řešeny,“ prohlásil.

Odborníci: opatření nelze do topné sezony stihnout

Vláda podle některých odborníků zaspala, podněty od asociace tak nelze stihnout do následující topné sezony. Možným řešením by bylo asociací zmiňované zestátnění energetické společnosti ČEZ, což by problém do značné míry řešilo.

„Takto navržený systém zatím nefunguje nikde v EU, ani v často citované Francii. V podstatě by to znamenalo odebrání klientů stávajícím dodavatelům, zrušení smluv a převod na státního obchodníka, který není zatím ani založen a který samozřejmě bude fungovat s hlubokou ztrátou. Stihnout to k 1. lednu 2023 je naprosto vyloučené,“ řekl analytik Jiří Gavor.

Z právního a legislativního hlediska je podle něj schůdnější a rychlejší přejít dočasně na takzvané administrativní ceny. „V tak vysokých velkoobchodních cenách jako jsou na trhu nyní, opravdu nemůže dlouhodobě ekonomika ani sociální soudržnost fungovat. A jinak to nelze udělat, než dorovnat stávajícím a fungujícím obchodníkům jejich ztráty, které by jim přechodem na administrativní ceny vznikly, vždyť musí nakupovat za tržní ceny, v dobré víře zajistit dodávku pro své klienty,“ uvedl.

Podle analytika portálu Capitalinked.com Radima Dohnala povede cenová regulace ke snížení zisku ČEZ a arbitrážím dalších větších výrobců elektrické energie. Cenová regulace přinese výhody i těm, kteří by situaci jinak zvládli. „Návrh asociace a hejtmana je bohužel typickým projevem, kdy se snažím hasit vlastní problém bez ohledu na to, že tím založí problémy jinde,“ zhodnotil.

Analytik XTB Jiří Tyleček řekl, že není možné donutit soukromé subjekty prodat elektřinu určitému zákazníkovi za určitou cenu. Kabinet by se podle něj měl pokusit získat stoprocentní podíl v ČEZ, což by prý problém do značné míry řešilo.

„Je těžké pochopit, že se situace takto vyhrotila, přestože už dlouhé měsíce bylo pravděpodobné, že k současné situaci může dojít. Vláda zaspala. Vsadila na krátkodobé řešení válečné daně, jejíž výnos dnes nic neřeší. Měla by se týkat až zisků za rok 2023 a i pokud by se vláda rozhodla postižené firmy sedřít z kůže, tak celkový výnos je vzhledem závažnosti krize nízký,“ řekl Tyleček.

Stále dražší energie působí problémy (zdroj: ČT24)

Energetický analytik z Ušetřeno.cz Jan Béreš považuje regulaci cen plynu a elektřiny pro domácnosti za schůdnou cestu. „Musí se zohlednit, za kolik dodavatelé nakoupili a na jaké cenové hladině se domluví, že se to zastropuje. A rozdíl mezi nákupem a stropem bude muset pravděpodobně stát obchodníkům proplatit,“ uvedl.